Glas Javnosti

УСКОРО НОВЕ ГРАДСКЕ ЛИНИЈЕ У БЕОГРАДУ: Е3 вози од Славије до погона "Космај", Е7 од Видиковца до Прокопа, а линија Е8 саобраћаће од насеља Степа Степановић до Блока 70А

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

Одборници градске скупштине у четвртак одлучују о преузимању минибус линија од стране приватних превозника. Јавно-приватно партнерство треба да се склопи на период од десет година.

МИНИБУС експрес линије од Е1 до Е9, као и минибус линију А1 град жели да повери приватним превозницима на период од 10 година! Ако одборници на седници Скупштине града, заказаној за четвртак, изгласају Одлуку о предлогу јавно приватног партнерства, Град ће на тендеру потражити партнера који ће убудуће држати десет минибус линија.

 
Секретријат за јавни градски превоз донео је одлуку да уведе две нове експрес линије Е3 и Е7, али и да продужи линију Е8. У плану је да Е3 вози од Славије до погона "Космај" који се налази на ауто-путу, а Е7 од Видиковца до Прокопа. Линија Е8 саобраћаће од насеља Степа Степановић до Блока 70А.

Да би минибус линије функционисале, потребно је да ГСП купи 80 нових возила, што је због великог финансијског издатка немогуће. Зато Град жели да нађе партнера за овај посао.

Како је наведено у Одлуци о освајању предлога концесионог акта за поверавање обављања комуналне делатости јавног превоза путника на минибус линијама, максимална старост возила не сме да пређе 10 година у било ком моменту трајања уговора. Превозник ће бити у обавези да, осим нових 80 минибусева, обезбеди и сервисна возила као и возачe. Одабрани партнер ће, како пише, кроз продају карата на линијама које држи покрити инвестиционе трошкове и зараде запослених.

Концесиона накнада неће бити мања од 350.000 евра, а уколико буде више партнера, плаћаће им се по возилу око 4.794 евра.

Иначе, суграђани се у последње време све више жале на минибус линије. За цену од 150 динара, колико карта у њима кошта и где би за ту цену требало да добију бољу услугу, принуђени су да се возе у возилима где нема клима-уређаја и где су седишта поломљена. Неретке су и жалбе путника на непоштовање реда вожње. 

РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Председник градског парламента Никола Никодијевић је најавио да ће одборници Скупштине града разматрати ребаланс буџета, по коме ће Град Београд уместо планиране 103 милијарде динара, имати 105,8 милијарди динара прихода.

Никодијевић је рекао да су приходи већи за две милијарде пре свега захваљујући порезу на зараде, али и већој добити градских предузећа, која се већим делом прелива у градску касу.

- Већи приход од пореза на зараде не значи веће намете на зараде, већ значи да има више запослених у граду и да су њихова примања повећања, па отуда и већи приход - објаснио је Никодијевић.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR