Glas Javnosti

USKORO BEZ MUKA SA DOKUMENTACIJOM: Po ličnu kartu i pasoš u Poštu, umesto u MUP

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pošta se priprema za transformaciju a možda će dobiti i neke adminstrativne poslove zbog kojih sada građani moraju da odlaze u policijske stanice

Vršilac dužnosti generlanog direktora "Pošta Srbije", Zoran Đorđević, izjavio je da su toku pripreme za transformaciju Pošte Srbije u akcionarsko društvo i da se radna grupa bavi optimizacijom svih poslovnih procesa Pošte.

- Vlada Srbije je osnovala radnu grupu koja radi zajedno sa nama, pošto imamo i radne grupe u okviru Pošte Srbije. Mi prvenstveno želimo da ubrzamo i racionalizujemo naše poslovne procese. Potrebno je da utvrdimo kako i u kom pravcu će ići transformacija - rekao je Đorđević Tanjugu.
On je istakao da će pošte biti otvarane širom Srbije u manjim mestima.

- Da probamo da pružimo usluge našim građanima kako bi oni ostali. Nama je ideja da u svakom selu koje ima 500 i više stanovnika postoji neka vrsta „haba“. Tu će biti pored „Pošta Srbije“ i „Dunav osiguranje“, „Telekom Srbije“ i „Poštanska štedionica“ i faktički da pružimo našim građanima da na jednom mestu mogu da odrade sve - rekao je Đorđević.

To će otvoriti i nova radna mesta, dodao je on i istakao da će na taj način dodatno motivisati ljude da ostanu da žive i rade u tim manjim mestima

Đorđević je kazao da je razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, sa idejom da se primeni iskustvo nekih drugih zemalja i Pošti povere određene poslove MUP-a.

- Obzirom da je i „Pošta“ država, ideja je da MUP Srbije deo svojih zaposlenih prebaci tamo gde su potrebni za operativne poslove i smanji administraciju na šalterima, tako da određene šalterske poslove prepuste „Poštama Srbije” - objasnio je Đorđević.

Kako je rekao, s obzirom da „Pošte Srbije“ ima 1.534 lokacije, a možda i više, ona ima mogućnost da se sve ono što je vezano za pasoše, lične karte, produženja vozačke dozvole, obavlja u Pošti Srbije, kao i da bude potpuno sigurno.

Što se tiče broja pošti koje je planirano da budu otvorene širom zemlje, Đorđević kaže da se trenutno radi na racionalizaciji i kategorizaciji pošti, te da će naknadno biti poznato o kom broju je reč, zavisno od potreba.

- Pravimo nekoliko kategorija pošta - prvog, drugog, trećeg, petog, šestog, sedmog reda. To će jasno pokazati kako će da izgledaju, koje poslove da obavljaju, i za koji broj stanovnika. Recimo, da nemamo upravnike u tri male pošte koje su na kilometar udaljene jedna od druge. Ideja je da imamo jednog koji će da pokrije sve tri, da uštedimo ljude, a da onda te ljude iskoristimo za otvaranje drugih pošti - rekao je Đorđević.

Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR