Glas Javnosti

Uputili vapaj odraslima kroz peticiju: Više od 40.000 đaka potpisalo istu, ovo su njihovi zahtevi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Godinama se govori o tome da su đaci u Srbiji preopterećeni školskim obavezama, a sada su i sami uputili vapaj odraslima kroz peticiju, koju je potpisalo više od njih 40 hiljada. Deca traže da školska nedelja traje četiri dana, a da im se da više vremena za igru.

Klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomin napominje da decu treba poslušati, jer što ih manje slušamo to će ona biti drastičnija u svom ponašanju.Nastavnik Borko Petrović, koji je poneo titulu najboljeg predavača na svetu, rekao je da peticija znači da potcenjujemo decu.

Psiholog Goran Tomin upozoravamo da što više odrasli ne slušaju decu, to će ona biti glasnija ili drastičnija u svom ponašanju.

Dodaje da peticiju ne treba posmatrati iz ugla da li je zahtev da radna nedelja traje četiri dana realističan ili ne, već kao vapaj dece koja su viknula da im nije dobro.


„Peticija je jedan od načina da to izađe iz dece, ja bih je vrlo ozbiljno shvatio. Kao da ne učimo iz sopstvenih lekcija iz prošlosti. Kao da ništa iz toga ne učimo“, upozorio je psiholog.

Deca su u komentarima na peticiju pisala da im treba više vremena za druge obaveze, da im treba jedan dan da se opuste, a dva dana da se pripreme za školu, da se osećaju kao da u školi žive, a kuću posećuju. Spominju depresiju i suicidalne misli.


Nastavnik engleskog priznaje da su deca preopterećena školskim obavezama i kao primer navodi svoju ćerku, koja je krenula u prvi razred gimnazije i koja je morala da se odrekne svih vanškolskih aktivnosti da bi ispratila nastavu.

Dodaje da za domaći zadatak ima po 15 ili 20 zadataka iz matematike, fizike i hemije, kao i da se dešava da danas rade novo gradivo a da ih već sutra profesor to gradivo ispituje.

Tomin objašnjava da je dobro što se ta peticija desila, jer su se deca sam organizovala i kazala kako im je.


On naglašava da je slobodno vreme važno jer dete mora da se igra.

„Apsolutno mora. Mi se možda ne igramo, ali ako imamo neko vreme dokolice, vreme za refleksiju da svarimo događaje koji su se desili danas… ako ne stignemo da to uradimo to se samo gomila i mi smo u konstantnom stresu, a ne možemo da promislimo šta nam se dogodilo. Deca to rade igrajući se. Tu se svašta nešto dešava. Ako toga nema uopšte i sve je u obavezama dete gubi sebe. Mi gubimo sebe“, rekao je Tomin, dodajući da podržava radnu nedelju koja bi trajala četiri dana.

Ističe da u našem društvu deca preuzimaju funkcije odraslih, i da je pitanje kako će sada odgovoriti na ovu peticiju.

„To bi mogao da bude odgovor nadležne ministarke koja je psihijatar, i koja bi trebalo da bude senzibilisana za te stvari. Da se obrati deci i kaže: ‚Čuli smo vas, razumemo vas, želimo da vidmo kako vam je, da vam pomognemo‘“, kaže psiholog.


Predlaže da se napravi konferencija za decu, na kojoj neće biti mediji, već ministarka i deca i na kojoj će ona odgovarati na njihova pitanja.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR