Glas Javnosti

Uprava carina: Samo u martu je zaplenila skoro kilogram zlata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada je reč o prekoračenju količine neke robe, ističu da se u putničkom prometu to obično dešava sa akciznom robom poput cigareta i alkohola.

Tokom marta Uprava carina je zabeležila ukupno 496 raznih carinskih prekršaja. U tom mesecu je, kako je za Biznis.rs objašnjeno, najupečatljivija zaplena pola tone marihuane skrivene u jednoj pregrađenoj cisterni, što je otkriveno i sprečeno na graničnom prelazu Gostun 9. marta.


U Srbiju se bez obaveze prijavljivanja, u ličnom prtljagu, može uneti 50 cigareta, 25 cigarilosa (do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda, kao i jedan litar žestokog alkoholnog pića ili litar penušavih i likerskih vina ili odgovarajuća kombinacija navedenih pića i litar ostalih vina“, navode iz Uprave carina.

Pošto se propisi o dozvoljenom unosu akcizne robe razlikuju od zemlje do zemlje, naši sagovornici podsećaju da uvek pre putovanja treba proveriti koja pravila su aktuelna u zemlji u koju se putuje.

„Mada su propisi o prenosu gotovog novca preko granice dobro poznati, carinici gotovo svakodnevno otkrivaju devizne prekršaje, jer pojedini putnici zanemaruju obavezu da na granici prijave gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra koliko se može preneti bez prijavljivanja, što verovatno čine jer nemaju dokaz o poreklu novca“, ističu iz Uprave carina. 

Dodaju da je takođe upečatljivo da se preko granice u kriznim vremenima bez prijavljivanja nosi više dragocenosti nego obično (nakit, dukati, pločice investicionog zlata, drago kamenje i sl.), a propisi nalažu da bez prijavljivanja preko granice može da se prenosi samo onaj nakit koji je u upotrebi.

„Međutim, ukoliko putnik na sebi ili u prtljagu nosi nakit za koji se ne može smatrati da je u upotrebi – dužan je da to prijavi, kako se ne bi našao u prekršaju, što je usaglašeno sa Konvencijom o carinskim olakšicama u turizmu.

Najvrednije zaplene u martu

Zaplena pola tone marihuane je najupečatljiviji prekršaj sa kojim su se carinici susreli u martu ove godine. Slučaj je otkriven kada je na red za ulaznu kontrolu pristigla navodno prazna cisterna crnogorskih registarskih oznaka, ali je zbog uočenih nepravilnosti upućena na dodatni pregled mobilnim skenerom.


„Vozač je tada iskoristio priliku da pobegne, čime su samo potvrđene sumnje da se u cisterni nešto krije. Snimak sa skenera, kao i reakcija službenog psa koji je izveden na lice mesta, to su i potvrdili. Nakon što je cisterna bezbedno otvorena, u njenoj unutrašnjosti otkriveno je 500 paketa marihuane, čija je ukupna težina 541,1 kilogram“, naglasili su naši sagovornici.

Sledeći je pokušaj krijumčarenja gotovo kilograma zlata, vrednog skoro 45.000 evra, koji su carinici 30. marta sprečili u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Gradina. Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled na izlazu iz zemlje izdvojen autobus stranih registarskih oznaka, koji je saobraćao na relaciji Nemačka-Turska.

„Mada su svi prisutni putnici rekli da nemaju ništa da prijave, kontrolom je kod jednog od njih, 42-godišnjeg stranog državljanina, pronađeno ukupno 982 grama zlatnog nakita, lomljenog i investicionog zlata. On je zlato pokušao da prokrijumčari tako što ga je sakrio na nekoliko mesta: u pakovanje čipsa, ranac i džepove jakne koju je nosio na sebi“, opisali su iz Uprave carina.


Carinici su i 30. marta, na graničnom prelazu Vrška Čuka, u saradnji sa policijom, otkrili i zaplenili 13 dijamanata, šest dukata i jednu zlatnu pločicu. Prekršaj su otkrili kada je za detaljan pregled na izlazu iz zemlje, izdvojen automobil stranih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka Bugarskoj sam putovao 65-godišnji penzioner.

„Iako je rekao da nema ništa da prijavi, carinici su u njegovoj torbi pronašli razne neprijavljene dragocenosti, među kojima i kutijicu sa 10 belih i tri crna dijamanta. Pored toga, među garderobom je pronađeno i šest zlatnika od kojih su četiri sa početka 20. veka iz 1913. i 1915. godine, kao i jedna zlatna pločica“, otkrili su naši sagovornici. 

Dodali su da je, pored suzbijanja krijumčarenja, značajna uloga carine u zaštiti društva i njen doprinos u očuvanju bezbednosti svih građana, pa se u tom pogledu izdvojio pokušaj krijumčarenja radioaktivnog gromobrana, čije su posledice izbegnute zahvaljujući opremljenosti carinskih službenika i njihovoj pravovremenoj reakciji.

Iz Uprave carina su podsetili putnike da je prilikom prelaska granice najsigurnije da prijave sve dragocenosti koje nose sa sobom, i tako izbegnu potencijalni rizik da im one budu privremeno ili trajno oduzete. 

To se, kako kažu, odnosi i na lični nakit koji putnici nose na sebi ili u prtljagu, ali i na investiciono zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

(Glas javnosti/biznis)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR