Glas Javnosti

Upozorenje za 10 gradova Srbije: Polen najači u ovim oblastima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lekari navode da mnogi greše jer kasno krenu sa terapijom

Kašalj, kijavica, suzne oči, gušenje... samo su neki od simptoma koji ovih dana muče građane jer se nalazimo u periodu alergija. Iako još uvek nismo u piku, pojedine boljke koji su alergeni, polako idu ka visokoj koncentraciji polena, a tu spadaju javor, orah, kopriva, čempes, jasen i mnoge druge biljke.

Kako kažu Beograđani koji imaju problem sa alergijama, u ovo doba godine situacija je uvek ista, dok stručnjaci apeliju da se sa terapijom kreće mnogo ranije, odnosno, dok ne počne cvetanje.

- Imam 50 godina i ovaj problem sa alergijom krenuo je negde posle 30. Stalno sam na udaru nekih alergenata. Ukoliko se, recimo kosi trava u parku, kako prođem po telu dobijem alergiju koja izgleda kao ogrebotina. Isto je i sa polenom biljaka i drveća, i sa terapijom krenem još od februara, kaže Marija N. iz Beograda.

Stručnjaci navode da mnogi greše jer kasno krenu sa terapijom, što im kasnije pravi problem.

Takođe, u ovom momentu  kruže virusne i bakterijske infekcije, koje daju slične simptome, što zbunjuje pojedince.


Dr Biserka Obradović navodi da postoji simptom pomoću koga možete napraviti razliku, ali da svakako treba javiti se i lekaru, ako su u pitanju ozbiljnije infekcije.

- Najčešca razlika između alergije i bakterija, prehlada i gripa je u povišenoj temperaturi. Međutim, oni često mogu biti udruženi, zato je potrebno prvo uraditi laboratorijski nalaz koji će otkriti u čemu je problem. Kod alergije na primer kijanje je jače, simptomi traju duže. Sada se javio problem kod ljudi koji pate od alergija, jer nismo imali normalan prelaz vremena, već je u jednom danu počelo sve da cveta. Ova godina se razlikuje od ostalih jer u ovoj imamo čak osam vrsta cvetanja u isto vreme. Bilo je potrebno da se nedelju dana pre aktivnog alergena uzimaju terapije, kako bi se lek vezao za receptore, ali baš zbog naglog otopljenja to nije bilo moguće, tako da je većina zakasnila i sada oseća jače simptome, zato je savet da se što pre obrate lekaru, kaže dr Obradović.

U ovim gradovima sledi visoka koncentracija polena

Beograd - javor, orah, dud, hrast, kopriva

Vranje - breza, javor, grab, čempres, jasen, orah, dud, platan, trave, vrba, kopriva

Zlatibor - javor, breza, čempres, orah, dud, platan, trave, hrast, vrba

Kragujevac - javor, breza, grab, orah, dud, četinari

Loznica - breza, orah, dud, hrast, vrba, kopriva

Niš - javor, breza, grab, orah, dud, letinari, platani

Pančevo - breza, grab, orah, dud, četinari, platani

Sremska Mitrovica - breza, grab, orah, dud, četinari, hrast

Čačak - grab, orah, dud

Subotica - javor, koprivić dud, hrast, kopriva


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR