Glas Javnosti

UPOZORENJE: TOPLOTNI TALAS STIŽE U SRBIJU! Evo kako se zaštititi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Koji su simptomi sunčanice i toplotnog udara i šta treba uraditi u tom slučaju.

Republički hidrometeorološki zavod danas je izdao upozorenje za toplotni talas koji je pred nama.

„UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE NA IZRAŽEN TOPLOTNI TALAS (od 18. do 23. juna 2024.)

Nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području. Vrednosti maksimalnih temperatura po danima:

– danas (18.06.) od 32 do 35 °S

– sreda (19.06.) od 35 do 38 °S

– četvrtak (20.06.) od 33 °S na severozapadu do 39 °S na jugu i istoku Srbije

U petak i subotu (21 – 22.06.) pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °S.

U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelјu (23.06.) i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 °S.“, piše na sajtu RHMZ.


Visoke temperature vazduha sa sobom nose i dehidraciju, ali nažalost i drugi niz opasnosti po zdravlje. Ovo su simptomi sunčanice i toplotnog udara.

Sunčanica

Kada pričamo o sunčanici, govorimo o vrsti toplotnog udara.

Simptomi su glavobolja, zujanje u ušima, slabost, mučnina i povraćanje, vrtoglavica, crvenilo. Ako je reč o težem obliku može da dođe do omamljenosti i padanja u nesvest. Takođe može da se javi plitko disanje i ubrzan rad srca, a u najtežim slučajevima pacijent može da bude i životno ugrožen.

Kako da pomognete?

Osobu kojoj je pozlilo obavezno prvo premestite u rashlađenu prostoriju ili najbliži hlad, oslobodite je suvišne odeće, stavite joj obloge na glavu i dajte joj da pije vodu.


Toplotni udar

Gubitak kontrole tela nad temperaturom izazvan visokim temperaturama je toplotni udar. U ovom stanju temperatura tela može da poraste za samo 10 minuta na 40,5 °C ili više, a puls se jako ubrzava. Ako se ne prepozna na vreme, toplotni udar može da bude opasan po život.

Simptomi toplotnog udara su crvena i topla koža koja se ne znoji, jaka glavobolja, vrtoglavica, visoka temperatura, nesvestica i gubitak svesti.

Ako je neko doživeo toplotni udar odmah ga prenesite u hlad, postavite u ležeći položaj, a ako je u nesvesti, postavite ga obavezno na bok, podignite noge iznad nivoa glave i polivajte osobu vodom. Kontrolišite temperaturu i pozovite hitnu pomoć.

Preventiva

Najbolje bi bilo da izbegavate boravak na otvorenom u periodu od 9 do 17 časova. Ako ipak morate na sunce, pijte dosta tečnosti, nosite laganu odeću i obavezno zaštitite glavu.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR