Glas Javnosti

UPOZORENJE! NOVA PREVARA NA INSTAGRAMU! Predstavljaju se kao sveštenici SPC, a onda kreće PLJAČKA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lažne humanitarne organizacije nisu retka pojava, a prethodnih dana isplivala je nova prevara! Instagram profil "srpskapravoslavnacrkva" lažno se predstavlja kao zvanični profil SPC.

Dušan Tokanović, upravnik Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve, potvrdio je za "Glas javnosti" da je ovaj instagram nalog lažan i da nema nikakve veze sa Crkvom.

- Ovaj profil nije vezan za SPC. Crkva nema nijedan zvaničan instagram profil i svi profili koji se predstavljaju kao crkveni su lažni - kaže Tokanović.

Na ovom lažnom profilu se prodaju Sveto pismo, molitvenik, diptih, ikone Isusa, drveni krstovi, tamjan, kadionica i brojanica.

Lažni popovi navode da je zarada od prodaje krstova, brojanica, biblija... namenjena za humanitarne organizacije i za najugroženije.

- Crkva je izuzetno aktivna po pitanju humanitarnog rada. Ima "Versko dobrotvorno starateljstvo" koje je veoma aktivno, a i hrani i zbrinjava nekoliko hiljada ljudi u svim, najrazličitijim mogućim domenima. Vodi ga sveštenik Vladimir Marković. Ovo udruženje je za ugled, ima i drugih, ali ovo je trenutno najaktivnije - izjavio je Tokanović.

Na lažnom profilu SPC piše da je akcija organizovana u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Higija". Ni sa ovom organizacijom SPC ne sarađuje.

- Nikad nisam čuo za humanitarnu organizaciju "Higija". Blago rečeno, sve sa tog profila je potpuna izmišljotina - izjavio je Tokanović.Foto: Instagram/Printscreen/srpskapravoslavnacrkvaOvaj lažni nalog ima veoma sumnjivu istoriju. Od 2017. godine zvao se "roba_iza_amerike", a već naredne je promenio dva imena - "otkup.papira" i "sigurne.dojave2018".Foto: Instagram/Printscreen/srpskapravoslavnacrkvaProfil je nazvan "srpskapravoslavnacrkva" pre dve godine. Do tada se zvao "sigurnedojave2018".

Oni koji stoje iza naloga ponašaju se sumnjivo tokom dopisivanja kada im neko zatraži informacije o profilu.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR