Glas Javnosti

UPOZORENJE GRAĐANIMA : Širi se bolest poljupca, obratiti pažnju na OVE SIMPTOME!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na području Beograda u toku prošle godine registrovano je 19 slučajeva infektivne mononukleoze poznatije još i kao "bolest poljupca". Ove godine je taj broj u porastu.

Od početka ove godine do kraja prošle nedelje već su registrovana 42 nova obolela, izjavila je epidemiologinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr. Slavica Maris,

ako je došlo do povećanja broja oboljelih u odnosu na prošlu godinu, dr. Maris je navela da epidemijsko širenje ove zarazne bolesti još nije zabeleženo. Doktorka Maris je istakla da se ova bolest vezuje za mlade od 15 do 25 godina, ali da se može javiti i u drugim uzrastima.

Pretpostavlja se da su osobe do 35 godina bar jednom došle u kontakt s Ebstein-Barrovim virusom (EBV) koji izaziva mononukleozu. Najugroženiji su đaci i studenti jer su u kolektivima”, navela je ona.

Postoje četiri glavna simptoma na koja treba obratiti pažnju:

– visoka temperatura, 38°C ili više

– upaljeno grlo

– otečene žlezde na vratu

– ekstremni umor

Pojavi ovih glavnih simptoma često prethodi umor, bezvoljnost i glavobolja. Ova uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze je češća kod pacijenata uzrasta od 15 do 24 godine (kod male djece uglavnom prolazi neopaženo) i manifestuje se povišenom temperaturom koja traje od jedne do tri nedelje, naslagama na krajnicima (angina), uvećanjem limfnih čvorova (limfnih žiezdi) i povećanje jetre i slezine.

Neki pacijenti imaju biohemijske pokazatelje oštećenja stanica jetre, tzv. “testovi jetre” i oni mogu biti deset puta veći od normalnih vrednosti. Umor može trajati čak i mjesecima nakon što je infekcija izlečena.

Glas javnosti/D05S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR