Glas Javnosti

UPOZORENJE DOKTORA: Namirnice koje NE SMETE KONZUMIRATI na velikim VRUĆINAMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, de Radmila Šehić, upozorila je da konzumiranje alkohola na visokim temperaturama obara krvni pritisak, smanjuje dotok krvi u mozak što osobu čini razdražljivom, konfliktnom i agresivnom, prenosi Kurir.

- Na ovako ekstremno visokim temperaturama koje grizu na samom početku leta treba voditi računa o ishrani i o unosu tečnosti. Alkohol se ne sme uzimati ni pod razno, jer je on najveći neprijatelj organizmu na ovakvom vremenu - rekla je za Kurir dr Šehić.

Ona objašnjava da alkohol dodatno širi krvne sudove, obara krvni pritisak što direktno smanjuje dotok kiseonika u mozak.

- Kako mozak nije dovoljno nahranjen kiseonikom on radi na "rezervi". To čini ljude razdražljivijim, eksplozivnijim, nestrpljivim, konfliktnim toliko da sitnica može da dovede do agresije i do nasilja što za ljude u okolini alkoholisane osobe može predstavljati rizik - kaže ona.

- Takođe, alkohol u organizamu pojede sav šećer i dovodi do hipoglikemije. - Zbog toga ljudi završe na glukozi. Kako je smanjena ishrana mozga šećerom dolazi do hipoglikemije i osoba postaje psihotična. Ne mora da bude alkoholičar, dovoljna je mala količina alkohola da dovede do ovoga. Pored toga alkohol izaziva pospanost, omamljenost i otupelost refleksa. Alkohol je kao gorivo koje pregrejava organizam, pa tako pregrejane ili zagrejane osobe ne znaju kako i šta rade - naglasila je dr Šehić.

Ona ističe i to da je uzimanje alkohola na javnim kupalištima jako opasano jer kada zagrejan organizam uleti u ledenu vodu, jer ga alkohol "nosi" to dovodi do poremećaja srčanog ritma i takva osoba obično ni ne ispliva iz vode.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR