Glas Javnosti

UPISUJU SE U POSEBAN REGISTAR: Rusi registrovali 109, a Srbi 99 jahti u Crnoj Gori

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najbrojniji stranci koji registruju jahte pod crnogorskom zastavom su građani i pravna lica iz Rusije i Srbije, objavila je Vlada Crne Gore. Pod crnogorskom zastavom plove 363 jahte, od kojih su 42 u vlasništvu crnogorskih državljana.

Državljani Rusije registrovali su u Crnoj Gori 109 jahti, a Srbije 99. Ukrajinci imaju 16, a tu su i državljani Bosne i Hercegovine, SAD, Švajcarske, Francuske, Nemačke, Hrvatske i Kazahstana. Sve jahte duže od sedam metara koje plove pod crnogorskom zastavom upisuju se u poseban registar.
Za upis jahte na lsitu Uprave pomorske sigurnosti plaća se naknada od 30 EUR po dužnom metru za one na motorni pogon, odnosno 20 EUR po dužnom metru za jedrilice, prenosi portal Ekapija.

Porez na korišćenje plovnih objekata, već je puno veća stavka za vlasnike jahti. Za plovilo duže od 20 metara, naprimer, po ovoj osnovi potrebno je izdvojiti 3.000 EUR.
Naknade u marinama, osiguranje, dizanje jahte i slično, takođe, su jako skupe. Osim osnovnog pregleda jahte, koji je obavezan prilikom registracije, Odeljenje registra jahti UPS-a obavlja i još nekoliko drugih godišnjih pregleda.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR