Glas Javnosti

UNIŠTAVANJE ARHIVE SLUČAJNO ILI NAMERNO: Požar u paviljonu CVIJETE ZUZORIĆ!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sinoć oko 22.30 časova izbio je požar u Paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu koji je sedište Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Kako Glas javnosti saznaje, požar je prijavio policiji jedan od slučajnih prolaznika, te je veća šteta izbegnuta brzom intervencijom policije i vatrogasaca.

Požaru je izbio na gornjem spratu u delu gde su kancelarije Sekretarijata ULUS-a,   izgorela je dokumentacija o članstvu kao i izveštaji o radu udruženja.

Iako u ULUS-u sumnjaju da su stare instalacije najverovatnije uzrok požara, čudi činjenica da je u požaru izgorela samo dokumentacija i to starih članova ULUS-a koji su u prethodnom periodu bili u nekom od sporova sa udruženjem.

Podsetimo, do raskola u ULUS-u došlo je još 2013. godine po pitanju statutarnog rada Udruženja. Tada su održane dve paralelne skupštine: jednu u "Cvjeti" koju su  organizovali tadašnji čelnici, dok je na drugoj, u Etnografskom muzeju, formirano novo rukovodstvo, koga su nasledili oni koji i danas vode ULUS.

Sudskom presudom i prvostepenom odlukom suda 7. decembra 2016. godine  poništena je skupština održana u Etnografskom muzeju, ali je na tu odluku ULUS uputio žalbu, i čeka se drugostepena presuda.

Možda je upravo ovo jedan od glavnih razloga sinoćnjeg požara u Paviljonu Cvijeta Zuzorić je nestankom stare dokumentacije briše se i istorija i kontinuitet ove ustanove.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR