Glas Javnosti

Ukoliko želite manji račun za struju, ovaj uređaj odmah isključite

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet. Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće znatno više struje.

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi Wi-Fi kada nije u upotrebi.

Ruter za internet ne troši struje više nego frižider ili drugi uređaji, ali opet bi bilo poželjno da ga isključujete kada ga ne koristite.

Ovo je lista uređaja koji troše struju čak i kada su u režimu spavanja:

Punjač za mobilni telefon

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici čak i nakon što je punjenje završeno. Tako da izgleda praktičnije, a često smo previše lenji da povučemo kabl. Cena samog punjača nije velika, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vati dnevno.


Digitalna TV

Malo ljudi zna za rad digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale čak i kada je TV isključen. Dakle, kada isključite TV, isključujete i risiver, ako ga imate posebno. Dok radi nepotrebno, troši 22 vati dnevno.

Računari i laptopovi

Čak i kada su isključeni, desktop i laptop računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vati dnevno, bolje je da ih isključite. Nepotrebno je reći da ako ove uređaje držite u “stand bi” režimu, potrošnja je još veća.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR