Glas Javnosti

UKINUT ROMING NA ZAPADNOM BALKANU: U Grčkoj tarifa značajno NIŽA, a u ovim evropskim zemljama ŠTEDITE impulse!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Turiste koji putuju u zemlje zapadnog Balkana očekuje dobra vest. Onima koji koriste telefonske kartice srpskih operatera u Crnoj Gori, B i H, Severnoj Makedoniji i Albaniji, roming će se obračunavati isto kao kad su u Srbiji. U pojedinim zemljama roming tarifa je niža nego ranije, dok su u drugim cene poziva, poruka i interneta još uvek visoke.

Letnja sezona ove godine donosi sjajne vesti građanima Srbije koji planiraju da provedu odmor u susednim zemljama, jer ne samo da je roming u zoni zapadnog Balkana ukinut već su i cene rominga sa Grčkom niže od 50 do 90 posto.

Naime, onima koji posete zemlje zapadnog Balkana - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju i tamo koriste telefonske kartice srpskih operatera, telefoniranje, slanje SMS poruka ili korišćenje interneta obračunavaće se isto kao u nacionalnom saobraćaju, odnosno kao da su u Srbiji.

Ovo pravilo je na snazi od 1. jula, ali je s tim zemljama istovremeno uvedena politika fer korišćenja, koja podrazumeva da će, ukoliko u periodu od četiri meseca dođe do pretežnog ili isključivog korišćenja kartice srpskog operatora u nekoj od navedenih okolnih zemalja, operator opomenuti korisnika. Ukoliko ne postupi po upozorenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming.

S druge strane, sniženjem cena roming tarifa u Grčkoj postignute su znatne ekonomske olakšice za naše građane. Tako su cene poziva, SMS poruka i skidanja podataka niže za 50 do čak 99 odsto, zavisno od usluge i operatera.

- Kako bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju, očekujemo da i grčki operateri izađu s nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operaterima, već sada su cene rominga za naše građane znatno snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka - saopštila je za "Kurir" ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ipak, važno je naglasiti da u ostalim inostranim turističkim destinacijama telefoniranje može da vas košta papreno, zbog čega je bitno da obratite pažnju na cenovnik usluga ukoliko idete, na primer, u Tursku, Sloveniju, Bugarsku, Italiju, Španiju ili recimo Hrvatsku.

Preskupo može da vas izađe korišćenje mobilnog telefona i interneta u Italiji i Španiji, gde su cene i do 10 puta veće u odnosu na, na primer, susednu Hrvatsku. Kako biste izbegli iznenađenja, pogledajte detaljne cenovnike telefoniranja (odlaznih i dolaznih poziva), slanja SMS poruka i korišćenja interneta iz zemalja u kojima građani Srbije najčešće letuju.

Snižena roming tarifa

Grčka

Usluga Telekom Telenor A1 Srbija

Odlazni pozivi 19,06 49,9 49

Dolazni pozivi 3,58 11,9 49

SMS 4 5,9 14,9

Prenos podataka / MB 1 1 90Foto: EnvatoElementsViše cene rominga

Hrvatska

Usluga Telekom Srbija A1 Srbija

Odlazni pozivi 102 99

Dolazni pozivi 36 99

SMS 24 29

Prenos podataka / MB 614,4 100

Italija

Usluga Telekom Telenor A1 Srbija

Odlazni pozivi 150 159,9 99

Dolazni pozivi 42 54,9 99

SMS 30 32,9 29

Prenos podataka / MB 737,28 999 990

Besplatni minuti i na zapadnom Balkanu

Iz Telekoma Srbija saopštili su nedavno da će primena sporazuma o ukidanju rominga za zemlje zapadnog Balkana korisnicima omogućiti da pogodnosti koje imaju u Srbiji koriste i u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

- Na osnovu sporazuma, korisnici koji budu boravili u tim zemljama imaće na raspolaganju besplatan nacionalni saobraćaj koji već imaju u tarifama i/ili dodacima koje inače koriste u Srbiji. U taj saobraćaj se ubrajaju nacionalni minuti, SMS i prenos podataka. Prilikom potrošnje besplatnog saobraćaja u okviru tarife i/ili dodatka dodatna naknada im neće biti naplaćena, a kada to potroše, naplata saobraćaja će biti jednaka cenama u domaćem saobraćaju - navode za pomenuti portal i dodaju da je prilikom ulaska u stranu zemlju dovoljno da telefonski korisnik automatski ili ručno odabere mrežu operatora čije usluge želi da koristi u romingu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR