Glas Javnosti

UGROŽAVANJE BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG SVETA U KRIVAJI: Ekolozi podneli krivičnu prijavu zbog ugrožavanja životne sredine!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ekološki pokret Opštine Srbobran "Epos" podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica iz "Voda Vojvodine" i "DTD - VDP Severna Bačka". Kako se navodi, oni su od juna do 3. jula svojim činjenjem odnosno nečinjenjem ugrozili životnu sredinu nizvodno od ustave „Feketić 1“ koja se nalazi na vodotoku reke Кrivaje između Srbobrana i Feketića.

U prijavi koja je dostavljena N1 navodi se da su odgovorna lica ova dva privredna subjekta dopustila potpuno zatvaranje ustave „Feketić 1“ na reci Кrivaji pozicioniranoj između naseljenih mesta Srbobran i Feketić radi stvaranja akomulacije vode za potrebe navodnjavanja privatnog preduzeća PP „Feketić“ i time u potpunosti nizvodno od ustave ugrozili biljni i životinjski svet, pretvarajući reku nizvodno od ustave sa svojim tokom u dužini od oko 30 kilometara „u običnu baru stajaće vode što je dovelo do nedostatka kiseonika u vodi, tada izmerenog 0,4mg O2/l, i uginuća oko 340 kg vrlo kvalitetne ribe sumđa veličine između 3-4 kg čija je tržna cena oko 1.000,00 din/kg“.

-Sem ugrožavanja i uništavanja biljnog i životinjskog sveta, zatvaranjem ustave i spuštanjem i ukidanjem protoka vode onemogućili su građanima, koji žive pored Кrivaje, navodnjavanje svojih poljoprivrednih kultura, najviše povrtarskih od kojih u Srbobranu živi veliki deo stanovništva kao i privrednim subjektima pored vode. Ovo je višegodišnji problem koji se stalno ponavlja, ističe se u prijavi.

Dodaje se da je zatvaranjem ustave i snižavanjem vodotoka nizvodno od nje onemogućeno navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u velikoj površini.

 

-Takođe je zbog snižavanja vodotoka Кrivaje iza ustave, za oko dva metra, narušen režim podzemnih voda ispod korenovog sistema poljoprivrednih kultura što utiče na njihov prinos i na taj način je izazvana opasnost za imovinu većeg obima, dodaje se u prijavi.

Stvaranjem akomulacije pre ustave, dizanjem nivoa reke Кrivaje za preko dva metra višim u odnosu na reku iza ustave, omogućeno je PP „Feketić“ korišćenje vode za zalivanje i to pumpama, po ranijim izjavama direktora Vladislava Samarđića, u količino od 3.000 litara u minutu što je izuzimanje vode iz Кrivaje veće nego što je njen dotok, dodaje se u tužbi.

-Jasno je da se ova vodoprivredna preduzeća odnose prema vodi kao izvoru njihovog finansiranja jer naplaćuju njeno korušćenje a ne odnose se prema vodi kao javnom dobru i prirodnom resursu na koji imaju pravo svi građani, ocenjuju podnosioci prijave.

Dodaje se da se sem neodgovornog upravljanja, mora napomenuti da ustava nije legalno izgrađen objekat i da ne postoji nigde u katastru, nema svoj parcelni broj, niti svoju građevinsku i upotrebnu dozvolu. Iz ekološkog udruženja zato najavljuju da će pokrenuti poseban postupak sa zahtevom za uklanjanje ustave.

-Ekološki pokret Opštine Srbobran traži da se ispitaju svi naši navodi, utvrdi činjenično stanje i naloži odgovornim licima preduzimanje svih mera u oblasti zaštite šivotne sredine prilikom korišćenja ovog vodoprivrednog objekta, ističe se u prijavi.

(Glas javnosti/N1) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR