Glas Javnosti

Uginula DVA bolesna LABUDA! Proglašeno STANJE ZARAZE i UGROŽENOSTI u KULI!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Dva labuda zaražena avijarnom influencom uginula su na Velikom Bačkom kanalu 6. i 12. marta. Na području opštine Kula proglašeno je stanje zaraze i ugroženosti.

Uprava za veterinu odredila je mere koje će se sprovoditi u tim područjima radi suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku smatra se zaraženim. 

Ugroženim područjem smatra se krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8 ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

 

 NE PROPUSTITE

 

Uprava za veterinu navodi da je radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti obavezna prijava svakog slučaja uginulih divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Obavezna je i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vreme trajanja mera u područjima je obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet jaja i živinskog mesa.

Na teritoriji Zapadnobačkog i Južnobačkog upravnog okruga aktiviran je Regionalni krizni centar (RKC) za Avijarnu influencu koji čine Veterinarski specijalistički institut "Sombor" i Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", okružni odseci veterinarske inspekcije, lovna inspekcija, veterinarske stanice, pripadnici Policijske uprave Sombor i predstavnici opština.

(Glas Javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR