Glas Javnosti

UDŽBENICI I PRIBOR prazne novčanike, ALI KORONA JE NEMILOSRDNA: I maske padaju na teret RODITELJA, a evo koliko će komada ŠKOLE obezbediti!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar prosvete Mladen Šarčević, najavio je da će roditelji one dece koja budu išla u školu, morati da im obezbeđuju i maske za svoju decu, ali da će i škola izaći u susret takvom vidu troška sa određenom količinom zaliha.

- Već sam poslao uput Ministarstvu državne uprave i svim lokalnim samoupravama, da se sete da su one odgovorne kada su u pitanju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, jer oni plaćaju materijalne troškove. To su pismo već dobili da obezbede sve što je bilo preporučeno - rekao je ministar odgovarajući na pitanje ko će obezbeđivati makse.

Napomenuo je da je Ministarstvo prosvete nadležno za to na republičkom nivou za učeničke i studentske domove odnosno za studente i institute.

Upitan da li je preveliki teret stavlje na nastavnike da pripreme početak školske godine i da li je to previše posla za malo ljudi, on je rekao da smatra da nije pošto je ministarstvo već dalo dosta signala kako treba da se pripremi početak školske godine.

- Organizacija rada nije mnogo komplikovana, škole će dobiti modele - kazao je on i dodao da će i same dosta toga određivati, kao i da one imaju podršku ministarstva. Dodaje da su škole već dobile sve na gotovo, da dobijaju izveštaje i da će imati obuku, kao i da im je na raspolaganju poseban centar u ministarstvu.

Zamenica v.d. direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kaže da je zadovoljavajuće i da se koristi u školi pamučna maska koja može da se pere i pegla, ali i da se maske tako nose da pokrivaju nos, usta i bradu.

Upitana šta se radi kada se pojave simptomi u školi, ona kaže da postoje jasne procedure, a sve kako niko sa bilo kakvim simptomima bilo kakve infekcije ne ide u školu: deca, nastavno i vannastavno osoblje.

Ako se desi da neko tokom školkih časova oseti simptome, ako su u pitanju nastavnici i vannastavno osoblje, treba da se jave što pre u najbližu kovid ambulantu, dok učenici to treba da kažu svom nastavniku ili učitelju i tada idu u posebnu sobu za izolaciju koja će biti opredeljena samo za tu situaciju.

Tu čekaju roditelje da ih onda odvedu u najbližu kovid ambulantu, rekla je ona i dodala da ako se ispostavi da je neko pozitivan na prisustvo virusa da se to prijavljuje nadležnom institutu koji će obaviti istraživanje i doneti odgovarajuće mere i postupke i eventualno epidemiološki nadzor u tom odeljenju.

Naredna pres konferencija će biti održana u petak u 15 časova, u Palati Srbija.

(Glas javnosti/Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR