Glas Javnosti

УДРУЖЕЊА НОВИНАРА: УНС обмањује јавност, ништа није договорено са министром Вукосављевићем

Društvo
Autor: Глас јавности / Бета / од 16.05.2018.

Неистинита је тврдња Усдружења новинара Србије (УНС) да је министар културе и информисања Владан Вукосављевић прихватио "заједнички предлог о повратку чланова ових удружења у комисије", који су му изнели представници УНС-а, Независног урдужења новинара Србије (НУНС) и Асоцијације медија.

Истина је да Министарство културе и информисања није прихватило ниједан од два предлога.

Неистинита је тврдња УНС-а да су НУНС и Асоцијација медија "одбили договор" са Министарством културе и информисања "направљен на основу стратегије коју су представници удружења претходно договорили".

Истина је да су на тај "договор" пристали једино представници УНС-а.

Неистинита је тврдња УНС-а да су НУНС и Асоцијација медија било шта од договореног "погазили".

Истина је да је, далеко пре "спорног" састанка у Министарству културе и информисања, где је промовисана "стратегија коју су представници удружења претходно договорили", УНС своју стратегију презентовао државном секретару за информисање Саши Гајовићу и тако себи обезбедио 5 места у комисијама.

Готово све што је УНС саопштио у уторак, осим скраћеница УНС и НУНС, је нетачно. Али баш то њихово облачење истине, по свом нахођењу, даје искривљену слику која прецизно одражава стање у медијској заједници Србије: поделу на парадржавна медијска удружења и независне медијске организације.

Настојећи да обезбеде квалитет подржаних пројеката и максималну контролу буџетских издвајања за медије, представници НУНС и Асоцијације медија сели су да са представником УНС, без обзира на претходне не ретке несугласице, усагласе заједнички наступ.

Договорене су две опције које су и предочене министру Вукосављевићу, уз ограду представника НУНС и Асоцијације медија да је за план Б неопходна и сагласност управљачких тела организација које заступају. Ниједан од наших "планова" није био прихватљив Министарству, које је понудило трећу опцију –"појачано" учешће у три комисије које још нису почеле са радом. Тек за то нисмо имали "мандате"!

Никакав, дакле, договор са Министарством није постигнут, сем у главама представника УНС-а, који у памфлету од саопштења обмањују и медијску заједницу и јавност, наводи се у саопштењу Независног удружење новинара Србије, Асоцијације медија, Независног друштво новинара Војводине, Асоцијације независних електронских медија и Асоцијација независних локалних медија "Локал прес".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR