Glas Javnosti

UDRUŽILI SE! Protiv 'Rio Tinta' 30 organizacija

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Predstavnici više političkih, ekoloških i drugih organizacija i udruženja potpisali su u Beogradu Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji.

Sporazumom, koji je inicirao Pokret Buđenje iz Šapca, potpisnici se obavezuju da će zastupati jedinstven stav da su "protiv bilo kakve mogućnosti da se u Srbiji iskopava minerala jadarita, radi dobijanja litijuma preradom minerala i/ili drugih proizvoda“. Ukoliko dođu na vlast, zastupaće stav "da je životna sredina važnija od svih mogućih ekonomskih benefita koji bi istovremeno mogli naneti štetu po živote, zdravlje ili imovinu građana, protivno Ustavu“.

- Životna sredina u Srbiji je potpuno devastirana, a ovo je samo prvi korak, početak strategijske borbe protiv zagađenja Srbije, ne samo ekološkog, nego i mentalnog - istakli su potpisnici.

Vreme je, konstatovano je, da se kompanija "Rio Tinto" povuče iz Srbije. Izraženo je protivljenje održavanju referenduma u vezi sa rudnikom te kompanije u dolini Jadra, jer bi on, smatraju potpisnici Sporazuma, bio namešten.

Društveni sporazum do sada je potpisalo ili je najavilo potpisivanje oko 30 organizacija: Pokreta Buđenje, Bitke za Košutnjak, Pokreta Crno na belo, Srpskog pokreta Dveri, Narodne stranke, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Skupštine slobodne Srbije, Pokreta Slobodna Srbija, Kreni - promeni, udruženja "Veće starina“ i ekološki aktivista prof.dr Duško Kuzović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR