Glas Javnosti

Udruženje hotelijera Grčke traži da se srpskim turistima ukine zabrana ulaska u tu zemlju (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje hotelijera Grčke poslalo je zvaničan zahtev ministru turizma Harisu Teoharisu da se ukine zabrana ulaska u tu zemlju državljanima Srbije i Rusije uz negativan test na korona virus, kao i da se svim gostima uvede obavezno testiranje nezavisno kojim prevoznim sredstvom dolaze.

U zahtevu je takođe navedeno da je Udruženje predložilo svojim članovima da snose 50 odsto troškova testova svojih gostiju ukoliko su rezultati negativni, objavljeno je u grupi "Live from Greece" na Fejsbuku. Kako se navodi, ta predložena subvencija naziva se "covid bonus".

-U zahtevu se navodi da je razlog istog činjenica da su u hodu menjane odluke koje su samo pogoršale i onako lošu situaciju u turizmu za koju se niko nije spremio. Očekujući da će bar turisti iz obližnjih zemalja doći, mnogi hotelijeri su otvorili i uložili mnogo novca kako bi ispunili sve protokole koji su od njih traženi.

Posebno se ističe da je ovo poziv za opstanak kako hotela, tako i mnogobrojnih zaposlenih, jer svakako više niko ne očekuje da ima zaradu.

Podsetimo, Grčka je granice za srpske turiste zatvorila do 15. jula, a kasnije tu zabranu produžila do 1. avgusta zbog povećanog broja novozaraženih korona virusom. Novo "skeniranje" epidemiološke situacije biće urađeno početkom sledećeg meseca.

Odluka se odnosila na jedini otvoreni drumski prelaz Kulata - Promahonas (bugarsko-grčka granica), a obustavljeni su i avio letovi iz Beograda.U međuvremenu Grci su na prelazu Kulata - Promahonas uveli obavezne negativne nalaze na pi-si-ar (PCR) testovima na koronu ne starije od 72 časa. I to za sve putnike, a ne samo za srpske turiste.

 Takođe, osim negativnog testa i dalje ostaje obaveza da se popuni formular s podacima o mestu boravka putnika tokom posete Grčkoj, a ti formulari moraju biti popunjeni 24 časa pre dolaska, a ne 48 sati kao što je to do sada bio slučaj.

Svi naši građani koji su započeli turistički boravak u Grčkoj mogu nesmetano da nastave odmor do isteka aranžmana.

Najviše zaraženih došlo iz Srbije
Jedan od razloga za zatvaranje granice su brojke o novozaraženim i preminulim poslednjih dana u našoj zemlji, a drugi činjenica da je upravo najveći broj otkrivenih korona pozitivnih u Grčkoj bilo među našim putnicima.

Takođe, mnoge države se prilikom odlučivanja o otvaranju granica, rukovode i brojem zaraženih koje imaju zemlje iz kojih dolaze turisti. Neki tako traže da to bude ispod 15, 20 ili 25 trenutno zaraženih na 100.000 stanovnika. Prema pisanju pojedinih grčkih medija, ukoliko narednih nedelja dođe do povećanja broja uvezenih slučajeva korona virusa, Grci su, navodno, spremni čak i da potpuno zatvore za turiste granični prelaz Kulata - Promahonas, odnosno jedini drumski ulaz za srpske turiste.

(Izvor: Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR