Glas Javnosti

Udruženje „Mame su zakon“ traži od Ministarstva zdravlja da ispita okolnosti smrti trudnice i porodilje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon smrti trudnice Užica, koja je u noći između četvrtka i petka preminula u užičkoj bolnici u šestom mesecu trudnoće, i smrti porodilje iz Aranđelovca koja je preminula nakon porođaja nakon komplikacija sa posteljicom, udruženje „Mame su zakon“ apeluje na ministarku zdravlja Danicu Grujičić i Ministarstvo zdravlja da ispitaju sve okolnosti koje su dovele do smrtnog ishoda ovih žena, kao i da objave podatke koliko je trudnica, porodilja i novorođenčadi preminulo u svim porodilištima u Srbiji u poslednjih deset godina.

„Duboko smo potreseni zbog toga što su još jedna trudnica i porodilja u Srbiji izgubile život. Apelujemo na ministarku zdravlja, profesorku dr Danicu Grujičić i Ministarstvo zdravlja da ispitaju sve okolnosti koje su dovele do njihovih smrti i da još jednom sa zdravstvenim osobljem prođu sve procedure koje se odnose na brigu o trudnicama i porodilja. Žene u Srbiji su s pravom zabrinute, jer ne vide da iko snosi posledice usled nesavesnog odnosa prema pacijentkinjama. Tek povremene sankcije, koje se svode na suspenzije u državnim ustanovama, nažalost ne sprečavaju neodgovorne zdravstvene radnike da rade u privatnim ustanovama, jer ni u tim slučajevima nema adekvatne provere“, navodi se u saopštenju udruženja „Mame su zakon“.

Ovo udruženje poziva Ministarstvo zdravlja da objavi podatke iz kojih ćemo saznati koliko se trudnoća i porođaja završilo smrtnim ishodom, odnosno koliko je trudnica, porodilja i novorođenčadi preminulo u svim porodilištima u Srbiji u poslednjih deset godina. Kako ističu, iz podataka koje dobijemo biće lakše raditi na unapređenju možda nedovoljno dobrih protokola i identifikaciji najkritičnijih tačaka, posebno u ovom post kovid periodu.


„Moramo svi zajedno, a pre svih oni koji se brinu o zdravlju građanki i građana, raditi na tome da se u 21. veku životi ne gube na porođajnom stolu ili tokom održavanja trudnoće“, zaključuju predstavnice udruženja „Mame su zakon“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR