Glas Javnosti

UDRUŽENJE BEOGRAĐANA PODNELO PRIJAVU PROTIV BUKE: Tražili da kafići i gradski klubovi budu SANKCIONISANI zbog UGROŽAVANJA privatnog života okolnih STANARA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje „Beograđani protiv noćne buke“ podnelo je ove nedelje zahtev Evropskom sudu za ljudska prava, zbog buke koja svakodnevno dopire iz ugostiteljskih objekata, zato što domaće vlasti nisu učinile ništa povodom njihovih žalbi.

Zbog buke iz ugostiteljskih objekata grupa građana iz Beograda podnela je zahtev sudu u Strazburu da naloži Republici Srbiji da sprovodi svoje zakone, saopštilo je danas udruženje „Beograđani protiv noćne buke“.

Građani iz raznih delova Beograda i dva udruženja obratili su se Evropskom sudu za ljudska prava navodeći da im da „zbog nesnosne buke iz gradskih klubova i kafića ugroženo pravo na poštovanje doma, privatnog i porodičnog života, kao i da su izloženi mučenju, ponižavajućem i nečovečnom postupanju, i o tome podneli dokaze“.

Obraćanje evropskom sudu usledilo je pošto je Prvi osnovni sud u Beogradu početkom juna doneo presudu u korist stanara Cetinjske ulice, konstatujući da Grad Beograd nije preduzeo sve mere koje ima na raspolaganju da bi građane zaštitio od buke.

U saopštenju piše da gradska uprava „nijednom rečju nije reagovala na presudu, a buka u gradu postala je nesnosna nakon popuštanja epidemioloških mera i izjava zamenika gradonačelnika Beograda (Gorana Vesića) da grad ‘sada slavi život’ i da će ‘ovog leta živeti punim plućima'“.

„Očekujemo da će Evropski sud za ljudska prava razumeti ozbiljnost povrede naših prava i naložiti našoj državi da buku u životnoj sredini svede na zakonom propisane nivoe. Nadamo se odgovoru u narednih nekoliko nedelja“, izjavila je advokatica podnosilaca zahteva Marina Mijatović za "Beta.rs".

Udruženja „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ i „Beograđani protiv noćne buke“ poručuju da gradska uprava obmanjuje javnost tvrdnjama da su potrebni novi propisi da bi se ovaj problem rešio, jer postojeći zakonski okvir već nudi rešenja“.

Ta dva udruženja pozivaju ne samo Beograđane, već i građane iz drugih gradova i manjih mesta u Srbiji, da im se jave i priključe novom obraćanju Sudu za ljudska prava, koje je u planu tokom jula.

Evropskom sudu za ljudska prava mogu se obratiti svi građani zemalja članica Saveta Evrope, kao potpisnica Evropske Konvencije o ljudskim pravima, koji smatraju da su im povređena prava propisana ovom konvencijom, ukazuje se u saopštenju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR