Glas Javnosti

UČITELJI OGORČENI NA KRIZNI ŠTAB: To što predajemo ‘NIŽIM’ RAZREDIMA, ne daje vam pravo da nas DISKRIMINIŠETE KAO NIŽI STALEŽ!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poslednja odluka Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19, da srednje škole i stariji razredi osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu a da oni “niži”, od prvog do četvrtog, nastavljaju da dolaze u školu kao do sada, izazavala je burne reakcije kod učitelja koji su i do sada bili na prvoj prosvetnoj liniji fronta protiv korona virusa. 

Činjenica je da učitelji imaju po dve grupe u jednom razredu i da kada oni ispadnu iz sistema nastave, što zbog zaraze, što zbog češćeg odlaska u izolaciju zbog oboljevanja članova porodice, njih nije imao ko da zameni. Mada je, ruku na srce, za njih je bilo teško naći zamenu i u uobičajenim uslovima, ali to je neka druga, ništa manje bolna, priča.

U saopštenjima i objavama na društvenim  mrežama oni tvrde da su ovom odlukom Kriznog štaba diksiriminisani u prvom ciklusu nastave osnovnog obrazovanja i produženog boravka, zaboravljeni, zanemareni, svesno “izbrisnai iz brojnog stanja” kao u naredbi majora Gavrilovića, da su ostavleni kao bebisiterke zaposlenim roditeljima i da to što predaju “nižim razredima” nikome ne daje za pravo da ih smatra građanima nižeg staleža, nedostojnim prava prelaska na onlajn nastavu.

Sve ovo se navodi i u poslednjem saopštenju Vesne Jerotijević, član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, gde se ona dalje, u centralnom delu, obraća i roditeljima:

“Poštovani roditelji, Vaša deca, naši učenici, nisu ,,niža“ već mlađa deca, ali svakako su uzrasna grupa u kojoj transmisija virusa jeste itekako aktivna. Apelujemo da nas podržite u nastojanju da i mi, kao deo obrazovnog sistema, pređemo na onlajn nastavu, dok nas još ima zdravih, kako bismo mogli da nastavimo nastavni proces, koji već više od dva meseca održavamo sa velikim naporima i u otežanim uslovima sa povećanim obimom posla”, navodi Vesna Jerotijević.    

Dalje, u otvorenom pismu ministru prosvete, Branku Ružiću, koji je potpisala Marija Stošić, portparol Sindikata obrazovanja Kraljeva, prvo ga podseća da je njegov prethodnik degradirao prosvetne radnike na svaki mogući način, a s druge strane od njih tražio visoku stručnost sa stalnim promenama i inovacijama. A onda ga i direktno podseća i na trenutne uslove u kojima se odvija obrazovno – vaspitni proces.

Besplatan „hosting“ ne postoji

“Svesni smo postojanja drugih zanimanja i delatnosti u Srbiji. Ali mi nismo bebi-siteri. Besplatan „hosting“ ne postoji. Angažujete pri svakoj ustanovi animatore i stručna lica koji će vodite brigu o deci zaposlenih pod posebnim uslovima, dok mi vodimo brigu o njihovom obrazovanju. Do nas je stigao i apel zdravstvenih radnika o brzom prelasku na onlajn nastavu, jer i oni ostaju bez kapaciteta u bolnicama, da nema ko da im radi. Valjda su i oni svesni da škole nisu regrutni centri za obuku vojnika i drugih militarnih jedinica, pa da je držanje socijalne distance među decom nemoguće, a posebno kada je reč o tom mlađem uzrastu. Učitelji i vaspitači tom uzrastu učenima moraju pružati pomoć da zakopčaju jakne, vežu pertle, obrišu nos i obave druge higijenske potrebe… Jednom, drugom, petom, desetom učeniku… A onda oni odu svojim kućama kod roditelja. ”, objašnjava Marija Stošić novopečenom ministru, ali ga i  informiše da je u njenom  Kraljevu broj zaraženih dostigao je cifru od 3421 lica i da se broj novozaraženih u protekla 24 dana duplirao. A onda nastavila sa apelom ministru Branku Ružiću:

“U prosveti je sve manje radno sposobnog kadra. Zar nekome može biti rešenje povlačenja apsolvenata na zamenu obolelih i nastavnika u izolaciji?! Zar nije jedino rešenje sprečavanje daljeg oboljevanja nastavnika, učenika, njihovih roditelja i druge populacije stanovništva sa kojima su naši učenici u stalnom dnevnom kontaktu. Da citiram mnoge od vas koji o nama odlučujete: „Deca su samo prenosioci…“ Zbog toga su nosioci i činioci obrazovnog sistema najznačajniji faktor u pogledu prenošenja i širenja oboljenja. Za testiranje bilo kakvih modela postalo je isuviše kasno! Ne možete da ostavite učenike prvog do četvrtog razreda u učionici i proveravate kako će to da funkcioniše! Doći ćemo u situaciju da procenjujemo stopu mortaliteta, umesto kvaliteta procesa nastave i učenja. Trenutno jedino moguće rešenje je izmeštanje nastave u onlajn okruženje. A kada sve ovo prođe i kada brojke u pogledu obolelih i preminulih počnu da se smanjuju, onda razmišljajte o mogućim modelima i postepenom vraćanju jednog po jednog dela obrazovnog sistema u učionice”, završava saopštenje Marija Stošić, portparol Sindikata  obrazovanja Kraljevo.

Kako saznajemo, Sindikat obrazovanja Čačak je pozvao sve osnovne i srednje škole, njihove članice, da zbog trenutne epidemiološke situacije pređu na onlajn nastavu od ponedeljka, 31. novembra, do 21. decembra 2020. godine. Odluku su, kao kažu, doneli na osnovu praćenja zareženosti i izolacije dece i zaposlenih u školama, trenutno je 89 nastavnika i 862 đaka, i dobili podatke koji idu uzlaznom krivom, kao i da bi pri masovnom testiranju ovi rezultati bili mnogo nepovoljniji.  

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR