Glas Javnosti

Učenici iz Šapca sade, pa prodaju svoje sadnice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 15. aprila počeće prodaja sadnica

Učenici Srednje poljoprivredne škole u Šapcu su na svojoj ekonomiji proizveli više hiljada sadnica povrća, cveća i začinskog bilja koje će prodati i tako obezbediti deo sredstava za opremanje škole, unapređenje učeničkog standarda i nastave.

- Vreme je za sadnju povrća, pa ćemo od 15. aprila početi prodaju sadnica. Kao i svake godine veliko je interesovanje naših stalnih kupaca, a ima i dosta novih koji su čuli preporuke o kvalitetu sadnica koje se proizvode u plastenicima na našoj ekonomiji - kaže profesorka Slađana Mirković.

Iako su pijace u ovom kraju preplavljene rasadom povrća koji se može pazariti po nižim cenama, sve što vredni učenici proizvedu rasproda se za svega nekoliko dana. Najveće interesovanje je za rasad paradajza i paprike koji su najzastupljenije povrtarske kulture u baštama u Mačvi i Pocerini.


- Uzgajamo povrće za svoje potrebe i godinama rasad kupujemo samo u školi. Biljke su zdrave i otporne, kada se presade brzo napreduju i daju bogat rod - pohvalila je domaćica iz Majura sadnice koje proizvode srednjoškolci.

Za proizvodnju rasada su zaduženi učenici smera poljoprivredni tehničar.

Oni obavljaju sve poslove u procesu proizvodnje rasada, od setve, pikiranja do negovanja mladih biljaka. Proizvodnja rasada je, inače, samo jedan segment njihovog osposobljavanja za zanimanje koje su odabrali.

Na školskoj ekonomiji, uz podršku profesora, učenici stiču praktična iskustva i po završetku školovanja mogu samostalno da organizuju proizvodnju na sopstvenim gazdinstvima.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR