Glas Javnosti

UČENICA IZ OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" I DALJE U KRITIČNOM STANJU: Devojčica ima metak u glavi!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesor dr Dušica Simić, načelnica anestezije na Dečjoj klinici u Tiršovoj, kaže da devojčica koja je ranjena u masakru u OŠ "Vladislav Rubnikar" ima metak u glavi koji nije mogao da bude izvađen i da je i dalje u kritičnom stanju.

Lekari se bore za njen život i prognoza je neizvesna, rekla je Simićeva. 

U dečjoj bolnici u Tiršovoj okupili su se anesteziolozi, među kojima i oni koji su zbrinjavali povređene u dve tragedije.

U Urgentnom centru je devetoro pacijenata, troje iz OŠ "Vladislav Ribnikar" i šestoro iz Mladenovca. Tri pacijenta su i dalje u teškom stanju.

Iz smederevske bolnice i poslednji pacijent je pušten na kućno lečenje.


Ima i dalje metak u glavi

U dečjoj klinici u Tiršovoj teško povređena devojčica i dalje je životno ugrožena.

Prof. dr Dušica Simić, načelnica anestezije na toj klinici, kaže da devojčica ima metak u glavi koji nije mogao da bude izvađen i da je u kritičnom stanju.

Lekari se bore za njen život i prognoza je neizvesna, dodaje Simićeva.

- Izuzetno je bilo teško čuti vest o pucnjavi. Očekivali smo više od tri pacijenta koja su stigla u Tiršovu.



Preživljavala životnu dramu, a uspela je da obavi svoj posao


Najteže pored šoka da se tako nešto desilo, za Simićevu je bio pogled njene glavne sestre koja nije znala u tom trenutku šta se dešava sa njenim detetom koje pohađa jednu od obližnjih škola.

- Bilo je potresno videti šta proživljava, a uspela je i pored toga da svoj posao obavi besprekorno - ističe Simićeva.

Obuka za anesteziologe koji primarno ne leče decu

U Srbiji radi samo 50 dečjih anesteziologa, a upravo se u Tiršovoj održava obuka za lekare koji obično ne zbrinjavaju decu. Došli su anesteziolozi iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije, a prijavljeno je njih oko 130.




Naglašava da su edukacije za takve lekare specijaliste veoma važne, budući da se intenzivno lečenje, anesteziologija, reanimacija deteta potpuno razlikuju u odnosu na odrasle.

- Da doktori koji obično ne rade sa decom ne prolaze svake godine kroz ovakve obuke, postojala bi velika opasnost od greške - naglašava Simićeva.

Prema njenim rečima, učestvuju izuzetno dobri strani predavači, organizuju se radionice gde se vežbaju veštine neophodne za rad.

Glas javnosti/R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR