Glas Javnosti

У Врању почиње испитивање последица НАТО бомбардовања, комисија ће ићи на већину локација, а где не буде ишла, прикупиће информације с терена

Društvo
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 24.09.2018.

Председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић изјавио је јуче да ће ова комисија у наредних десетак дана отићи у Врање. Он је гостујући на РТС-а казао да ће комисија у том граду прикупити сведочења лица која су имала контакт с контаминираним тереном, као и од њихових породица, преноси Танјуг. Како је нагласио, осиромашени уранијум само је врх леденог брега јер су

У вези с утицајем бомбардовања на животну средину, он је рекао да ће се истраживати утицај токсина и после асанације терена коју је урадио Институт „Винча”. Лакетић је подсетио да је у Панчеву гађана „Петрохемија”, у Новом Саду рафинерија, а у Нишу и Крагујевцу трафостанице, из којих се ослободило трафоуље с канцерогеним пируленом.

„Комисија ће ићи на већину локација, а где не буде ишла, прикупиће информације с терена”, рекао је Лакетић. Закључци Комисије, како је раније најављено, могу се очекивати 2020. године. „Они ће Србији користити у сваком смислу, за асанацију животне средине и рано лечење болесника и превенцију”, оценио је Лакетић.

Поред помоћи италијанског парламента, који је доставио документацију, Лакетић је најавио да ће предложити поновно испитивање ове проблематике пред Уједињеним нацијама. „Претходне извештаје УН стручна јавност не сматра релевантним”, навео је председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања Србије и додао да ће тражити објективно истраживање.

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 24.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR