Glas Javnosti

U UTORAK ISTIČE ROK ZA PRVU RATU POREZA NA IMOVINU: Ko zakasni plaća kamatu za svaki dan! Preti i ova NOVČANA KAZNA!

Društvo
Autor: Glas javnosti/Kurir

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe sutra, 14. februara, a ko ovu obavezu ne ispuni na vreme plaćaće penale na dnevnom nivou ili čak dobiti prijavu za poreski prekršaj sa kaznom od 5.000 dinara!

Građani vlasnici imovine koji zakasne sa uplatnom rate plaćaće kamatu za svaki dan docnje. Naime, poreskim propisima je utvrđeno da se na iznos poreskog duga obračunava i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena.

Budući da godišnja referentna stopa NBS sada iznosi 5,5%, to znači da se na poreski dug obračunava godišnja kamata od 15,5%.

Ova kamata se na dugovani porez obračunava počev od narednog dana od dana dospelosti i sve do dana izmirenja duga, stoji u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema istom propisu, poreski obveznik koji ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem Poreske uprave kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50% utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

To, praktično, znači da za svaki kvartal, za koji građani ne plate ratu poreza na imovinu, može da im stigne i kazna od 5.000 dinara.

ČETIRI RATE

Porez na imovinu prikupljaju lokalne samouprave i izmiruje se u četiri rate:

prva do 14. februara

druga do 15. maja

treća do 14. avgusta

četvrta do 14. novembra.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR