Glas Javnosti

U Subotici otvoren inkluzivni centar "Zvuci srca Subotica”

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Subotici je protekle nedelje i zvanično počeo sa radom Inkluzivni centar za podršku osobama sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Klub koji nosi naziv "Zvuci srca Subotica”, drugi je klub te vrste u našoj zemlji.

Subotičani od protekle nedelje, u centru grada, na raspolaganju imaju još jedan lokal gde u prijatnom ambijentu mogu da provedu svoje slobodno vreme, ali i da popiju dobru kafu.

Za razliku od ostalih kafića u ovom će vas, međutim, uslužiti osobe sa posebnim potrebama, a što se plaćanja tiče cenovnika nema, svi gosti ostavljaju onoliko koliko smatraju da treba da plate. Ideja o otvaranju jednog Inkluzivnog centra u Subotici postoji već godinama, i ona je sada konačno realizovana.

„Posle dve godine, sada već i tri, otkako smo uopšte krenuli u proceduru sređivanja ovog prostora, srce mi je prepuno zato što imamo 50 građana, nekih novih ljudi, od kojih niko nije rekao da ne želi i od kojih je svako doprineo onoliko koliko je mogao, neko u materijalu, a neko radom.

Znači novac, kao novac za opremanje, to smo dobili od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, ali u samoj adaptaciji su učestvovali naši sugrađani. Nijedna akcija nije bila pokrenuta preko društvenih mreža, preko medija, već su se građani sami priključili.

Niko dakle nije došao u ovoj prostor i rekao da ne želi, nego je stvarno dao onaj doprinos koji može i meni je zbog toga srce stvarno prepuno”, objašnjava Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.


Prostor gde se nalazi Inkluzivni centar korisnicima je pod povoljnim uslovima na korišćenje ustupio Grad Subotica. Udruženja koja se brinu o osobama sa posebnim potrebama će pored toga i ove godine putem konkursa moći da obezbede sredstva iz gradskog budžeta, u kome su za oblast socijalne i dečije zaštite i ove godine određena značajna sredstva.

„Važno je napomenuti da mi u prethodnim godinama, kada su bili veliki izazovi za svaki budžet lokalne samouprave, nismo smanjivali budžet za socijalnu i dečiju zaštitu. Najvažnije je, međutim, da se Subotica razvija industrijski, turistički, jer onda će biti lako opredeliti sredstva ne samo za socijalnu zaštitu već i za sport, kulturu i obrazovanje” ističe Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Za program socijalne i dečije zaštite je u budžetu Grada Subotice izdvojeno 433,4 miliona dinara, što je i u nominalnom i u realnom iznosu najveće izdvajanje do sada, ističe Đukanović, prenosi RTV.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR