Glas Javnosti

У Србији свако треће дете трпи психолошко, а шесто дете физичко кажњавање

Društvo
Autor: blic.rs/foto: Pixabay

У Србији је 43 одсто деце старости од једне до 14 година било изложено барем једном виду психолошког или физичког кажњавања од стране чланова домаћинства, показало је истраживање УНИЦЕФ-а.

Око 39 одсто деце изложено је психолошком, док је 17 одсто изложено физичком кажњавању.
Како се наводи у саопштењу Центра за права детета, забрињава податак да је физичко кажњавање најзаступљеније код деце узраста 3 и 4 године.

Тешком физичком кажњавању је било изложено 8 одсто деце, с тим што је више девојчица него дечака.
Између осталог и из тог разлога, Центар за права детета спроводи обуке о позитивном родитељству за наставнике и наставнице у основним школама, како би они даље пренели стечено знање и вештине родитељима.

Обуке се одвијају у оквиру пројекта "Права детета у политикама и пракси" који реализује у партнерству са Саве тхе Цхилдрен Интернатионал, а уз финансијску подршку Владе Шведске, саопштено је данас.
Један од циљева пројекта је унапређење система заштите деце од насиља кроз подизање свести јавности о последицама телесног кажњавања и промовисања позитивних и ненасилних метода одгајања детета.

Кроз програм позитивног родитељства, родитељи ће бити оснажени да уместо телесног кажњавања деце примењују алтернативне приступе који немају негативне последице по развој детета.
Родитељи ће имати прилику да стекну знања о методама приступа детету када је у стању љутње и агресије, препознавању и контролисању сопствених емоција и развијању позитивне комуникације, ефикасном васпитању и позитивном награђивању, доследности родитеља у постављању јасних граница и раду на промени мишљења о родитељском ауторитету.

Међународни стандарди у области права детета обавезују државе да осигурају заштиту деце од телесног кажњавања у свим окружењима, укључујући и породично.

Забрана телесног кажњавања показује да друштво сматра да су деца важна и има позитиван учинак на начин на који се она гледају и третирају

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR