Glas Javnosti

U SRBIJI JE ŽENA NASILNIK U ČAK TREĆINI SLUČAJEVA PORODIČNOG NASILJA: Muškarci ćute zbog SRAMOTE, misle da im niko neće verovati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada se pomene nasilje u porodici, prvo se pomisli na žene žrtve. Ali u Srbiji, baš kao i u celom svetu, postoje i muškarci žrtve porodičnog nasilja. O tome se malo govori, ćute, sramota ih je, misle da im niko neće verovati. A i ako progovore, manjka im podrške. Trpe psihičko maltretiranje, fizičko, pa čak i seksualno. Da se sklone, nemaju gde, jer sigurne kuće zvanično za njih - nema.

Dejan Pavlović, socijalni radnik i predsednik Centra ravnopravnog roditeljstva, za Kurir kaže da se čak trećina prijava za nasilje odnosi na to da je žena prijavljena kao potencijalna počiniteljka nasilja:

- Prema Izveštaju o radu centara za socijalni rad iz 2019. godine, od ukupno prijavljenih 36.227 slučajeva, čak 52 odsto su prijave u partnerskim odnosima. Od ukupno 18.950 prijava, u 12.621 potencijalni počinilac je muškarac, a u 6.329 je osoba ženskog pola prijavljena kao nasilnik.

Međutim, Pavlović kaže, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, da je u 2019. godini čak 12.348 osoba ženskog pola prijavljeno kao počinilac nasilja u porodici.



Kako smo već pomenuli, više je razloga zbog kojih muškarci nasilje ne prijave.

- Navešću jedan drastičan primer iz prakse kada je sudija je pitala: „Da li vas je ona tukla?“, a na potvrdan odgovor muškarca sudija je rekla: „Pa šta, muško ste“ - kaže Pavlović.

Fizičko nasilje nad muškarcima najčešće je upotreba sile s pomoćnim sredstvima: gađanje predmetima (pepeljara, pribor u prostoriji u kojoj se nađu, mobilni telefon), ali i većim stvarima (stolica, kuhinjski aparat, čekić, alat, sekira). Imamo i napade oštrim predmetima (makaze, nož, ali i grebanje noktima) i ređa pojava, ali sa smrtnim ishodom - korišćenje vatrenog oružja, pa postoji i ekonomsko nasilje... Najčešće je pak psihičko zlostavljanje.

- Omalovažavanje, stalno pridikovanje, naređivanje, sklanjanje od dece, predstavljanje deci oca kao psihički poremećenog, kriminalca, zavisnika, onemogućavanje socijalnih veza, onemogućavanje ispunjenja bračnih obaveza - sve je to psihičko zlostavljanje. Poseban vid psihičkog zlostavljanja je otuđivanje deteta od roditelja s kojim ne žive, a to je najčešće otac. I u tim slučajevima, s obzirom na to da je uglavnom dete s majkom, strada otac - objašnjava Pavlović.

Ko su žrtve nasilnica

bračni/vanbračni partner

4.443 slučaja

bivši bračni/vanbračni partner

1.886 slučajeva

roditelji

2.001 slučaj

sin/ćerka

1.370 slučajeva

brat/sestra

523 slučaja

partner jednog od roditelja

490

drugi član porodice ili srodnik

755

hranitelj-staratelj

45

neko drugi

835

* Podaci RZSZ pokazuju da je 2019. prijavljeno 12.348 osoba ženskog pola za porodično nasilje

Očevi presudili sebi jer nisu viđali decu

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je broj izvršenog suicida u Srbiji u 2021. godini bio 883. Samoubistvo je počinilo 669 osoba muškog pola i 214 osoba ženskog pola.

Na jednoj tribini u „Radio kafeu“ Radija 021, kaže Pavlović, koleginica iz centra Srce prenela je zabrinjavajući podatak da je najveći broj suicida kod osoba muškog pola vezan za nesređenu porodičnu situaciju:

Za devet godina rada Centra ravnopravnog roditeljstva potvrđena su tri slučaja izvršenog suicida očeva koji svoju decu nisu viđali, a to im sud nije ni branio već je bila volja bivših supruga, koje sistem nije zaustavio u tome. Taj broj je sigurno veći, ali do nas nije došla takva informacija.


Glas javnosti/Kurir


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR