Glas Javnosti

U Srbiji duplo više carskih rezova nego što je potrebno

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pošto novorođenče ne prolazi kroz prirodni put majke i nemaju kontaminaciju mikrobiomom vagine i ne imunizuju se kako treba, kaže ginekolog dr Ljiljana Mirković, profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

U Srbiji se uradi više od  30 odsto žena porodi carskim rezom, a to znači da nešto ipak ne radimo dobro ili radimo previše, kaže ginekolog dr Ljiljana Mirković, profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom tri dana ove nedelje održava se šesti Evropski kongres o porođaju koji će okupiti oko tri stotine stručnjaka iz Evrope, što je pre svega velika privilegija za Srbiju da bude domaćin ovog skupa, naglašava profesorka Mirković.


„Održavanje ovakvog jednog kongresa je povod da se otvori pitanje šta mi možemo da uradimo a da ženama bude sigurnije, bolje, kvalitetnije i da nam rađaju više dece u Srbiji. A možemo mnogo da uradimo. Imaju tačno definisane tri stvari. Prvo, da biste mogli da menjate stvari, morate da znate gde ste. Moramo da imamo registar rađanja. Druga stvar, moramo da imamo vodiče kojih lekari moraju da se drže, kako i šta rade. Dok to nemamo, imaćemo loš kvalitet, mada smo zemlja koja dosta ulaže u zdravstvo“, ističe prof. dr Ljiljana Mirković 

Treća stvar na kojoj posbno treba insistirati je činjenica da u 21. veku ne smemo dozvoliti da dođe do smrti bebe ili majke na porođaju. O tome bi moralo da se govori i da se svaki slučaj bružljivo prouči, dodaje profesorka.

Prirodni porođaj, samo mu ime kaže je nešto što treba da se favorizuje, smatra dr Mirković.

Ali, poslednjih godina se sve više beleži porast broja carskih rezova, čak i na jugu Afrike, izuzev na severu Evrope gde se jako drži do preporuka Svetske zdravstvene organizacije, da 10 do 15 odsto carskih rezova smanjuje obolevanje majki i dece, dok je sve preko toga nepotrebno, osim što je i skupo.


„Mi trenutno imamo verovatno preko 30 odsto carskih rezova, tako da znači da nešto ipak ne radimo dobro ili radimo previše. Potrebno je da nemedikalizujemo toliko porođaj i da se vratimo jednom prirodnom toku porođaja u svim ovim dobrim uslovima koje imamo“, ističe gošća Jutarnjeg programa.

Indikacije za carski rez svakako postoje i to je hitna i neodložna intervencija koju treba uraditi jer nekad spasava život majke i deteta, ali o tome lekari moraju mnogo da vode računa i da se usavršavaju.


Kod carskog reza komplikacije koje se javljaju kod dece su pre svega autoimuna oboljenja, objašnjava profesorka.

„Čak se i kognitivni poremećaji, uključujući i autizam, češće povezuje sa decom koja su rođena carskim rezom“, napominje profesorka dr Ljiljana Mirković.

Glas javnosti/ Telegraf.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR