Glas Javnosti

У Србији 31 случај заразе корона вирусом: Брнабић: Струка против тога да се настава изводи од куће

Društvo
Autor: BETA.rs

У Србији је до јутрос у 8 часова регистрован укупно 31 случај заразе коронавирусом ковид-19.

У националној референтној лабораторији Института Торлак до 8 часова 13. марта 2020. године, тестирано је укупно 214 особа на нови сој вируса, саопштено је на сајту Министарства здравља KОВИД19.рс.

Од последњег извештаја објављеног увече 12. марта до јутрос у 8.00 тестирани су узорци 29 особа од којих је седам било позитивно на коронавирус, док су остали били негативни.

Брнабић: Инфективне клинике у Београду и Новом Саду само за смештај оболелих од коронавируса

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да ће данас Влада Србије одржати седницу на којој ће бити формирана два кризна штаба, један који ће бити задужен за сузбијање негативних последица на економију поводом ситуације са пандемијом коронавируса који ће водити председник Србије Александар Вучић, док ће она бити на челу другог кризног штаба, који ће се бавити спречавањем ширења коронавируса.

Брнабић је гостујући на Телевизији Пинк рекла да се у овом тренутку тестира како би изгледало да се настава у школама изводи од куће, "али да струка каже да је то у овом тренутку контрапродуктивно".

Премијерка је рекла и да се инфективне клинике у Београду и Новом Саду спремају за смештај искључиво заражених коронавирусом, ако буде било такве потребе.

Брнабић је рекла да не треба правити залихе а да ће Влада "урадити све" да не буде несташица, и да се сваки дан одржавају састанци са трговинским ланцима који су добро снабдевени.

"Нема места паници, биће свега довољно. Наша привреда ради скоро па нормално, осим сектора туризма и хотелијерства који је погођен широм земљине кугле. Инфраструктурни пројекти се раде, улажемо још 24 милијарде да отклонимо ефекте које ћемо сигурно имати", рекла је Брнабић.

Она је рекла да је направљена посебна група при Министарству за заштиту животне средине за убрзавање процедуре око производње диоцида који је потребан за прављење дизинфекционих средстава и заштитних маски.

"У овом тренутку наша привреда се добро држи и ми ћемо се трудити да купимо сваки дан за нашу привреду и економију. Што ми више одлажемо у Републици Србији биће нам лакше да после надокнађујемо. Цела стратегија онога што данас радимо је да то пролонгирамо, да се боримо сваки дан, да дрзимо под контролом број заражених а да наша привреда ради што више несметано", казала је Брнабић.

Председница Владе је рекла и да је појачан наџор на граничним прелазима а да мигранти који улазе у Србију пролазе кроз 14 дана карантина.

"Пратимо ситуацију из минута у минут. Јако је важно да нема панике и да постоји солидарност са свим грађанима", казала је Брнабић.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR