Glas Javnosti

U PLANU MODERNIZACIJA NIŠKOG AERODROMA: Biće moguć prihvat i do 70 metara dugih aviona

Društvo
Autor: Glas javnosti

Projektant NEO aerodromes engineering Beograd poverio je preduzeću Envico sprovođenje postupka procene uticaja na životnu sredinu tj. izradu zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta proširenja postojeće platforme na aerodromu "Konstantin Veliki" Niš, za potrebe investitora Aerodromi Srbije.

Ovaj zahtev trenutno se nalazi na javnom uvidu, a u njemu se ističe da se planiranim proširenjem platforme obezbeđuje povećanje kapaciteta aerodroma, prenosi potal Ekapija.
- Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe - dodaje se. Pojašnjeno je da avione kodnog slova E karakteriše dužina od 63.69 do 70.67m i raspon krila od 52 do 65 m.


U okviru projekt planira se proširenje pristanišne platforme ka južnoj, zapadnoj i istočnoj strani. Obuhvat projekta uključuje rekonstrukciju i izgradnju elektroinstalacija za potrebe osvetljenja platforme i izgradnju sistema atmosferske kanalizacije sa retenzijom.

Postojeća platforma zauzima površinu od 2,75 ha. Planirano proširenje platforme zauzima površinu od 8,75 ha, što predstavlja proširenje od približno 70%. Platforma se pruža paralelno sa poletno-sletnom stazom i sa njom je povezana rulnom stazom. Funkcija platforme je parkiranje i opsluživanje vazduhoplova na četiri parking pozicije. Postojeća platforma sadrži i servisnu stazu između parking pozicija i terminala.

Trenutno se na platformi nalazi fleksibilna kolovozna konstrukcija.

Projektom je predviđeno rušenje dela postojećeg stanja površine 6.657 m2 a nakon toga se dograđuje ista površina.

Projektovano proširenje platforme iznosi 81.049,70 m2 te je ukupna površina proširene platforme 113.294,53 m2.

Novoprojektovanim stanjem predviđena je rekonstrukcija postojeće platforme i njeno proširenje:
▪ Instalacija osvetljenja avio platforme,
▪ Sistem svetlosnog obeležavanja,

▪ Pumpna stanica nove atmosferske kanalizacije.
Podsećamo da je nedavno pomoćnik direktora Aerodroma Srbije Živojin Tasić izjavio da će nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu biti u potpunosti završen do kraja aprila naredne godine.
On je dodao da će odmah po završetku gradnje nove zgrade biti rekonstruisana i proširena postojeća zgrada sa terminalima, a ti radovi biće završeni do kraja marta 2024. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR