Glas Javnosti

U PLANU I NOVA NAMENA KOVID BOLNICA: Kolike su štete od poplava u zdravstvenim ustanovama?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poplave su oštetile kuće, puteve, mostove, oranice, ali i zdravstvene ustanove. Najveća šteta je pričinjena u Kragujevcu, Loznici i Aleksandrovcu, rekao je za RTS državni sekretar u Ministartsvu zdravlja Mirsad Đerlek. Ukupno je oštećeno 19 zdrastvenih ustanova među kojima i KC Kragujevac. Velika oštećenja pretrpele su i zdrastvene ustanove u Loznici i Aleksandrovcu. Ukupna šteta se procenjuje na

- Naš cilj je da pacijenti dobiju što pre zdravstvenu uslugu i da ustanove rade u punom kapacitetu - rekao je Mirsad Đerlek.
Prošle nedelje je potpisan ugovor kojim će biti omogućena izgradnja i rekonstrukcija Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže da će sledeće godine biti raspisan tender.

Najviše pacijenata zbrinjava Klinički centar Srbije, i tamo je u toku faza dva, to su radovi na polikliničkom delu gde će biti 9 operacionih i 5 angio sala, biohemijska laboratorija, mrtvačnica... Očekuje se i 2B faza rekonstrukcije jer je reč o najvećoj zdrastvenoj ustanovi u zemlji.
Država ulaže i u rekonstrukciju opštih bolnica u toku je rekonstrukcija u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Novom Pazaru, Prokuplju...ali to podrazumeva i planiranje kadrova jer nisu dovoljne samo zgrade i oprema.
- Kadar nam uvek treba ali treba biti zadovoljan jer smo za sedam meseci rada ove Vlade zaposlili preko 2.000 radnika u zdravstvu i dali 503 specijalizacije - rekao je Đerlek.
Kada je reč o motivaciji mladih lekara da se odluče za rad u manjim sredinama državni sekretar u Ministartvu zdravlja kaže da primera ima pa se tako jedna doktorka odlučila da iz KC Srbije preseli u Svrljig. Takođe jedan doktor iz Kraljeva je dobio specijalizaciju za Mali Zvornik pa se preselio u to mesto. Kako je naveo, život u manjem mestu je jeftiniji i lakše je da se živi sa platom koja se prima.
- Država će, ako to dozvoli ekonomska situacija, nastaviti sa povećanjem plata a dobijanje posla i specijalizacije bitno utiče na takve odluke - rekao je Đerlek.
Intezivno se razmatraju i mogućnosti kako da se iskoriste kovid bolnice.
- Ministarka zdravlja razmišlja da se deo koristi za palijativno zbrivanje pacijenata, ali se pregovara i sa drugim institucijama kako da se taj prostor na najpogodniji način iskoristi. Sigurno je da će kovid bolnice naći svoju ulogu u zdrastvenom sistemu - rekao je u razgovoru za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, prenosi A03S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR