Glas Javnosti

U ovoj kući rodio se naš poznati naučnik priznat i cenjen širom sveta! U Srbiji za VUJICU JEVĐEVIĆA niko nije čuo! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ugledni hidrolog, Vujica Jevđević iz Priboja, je naučnik svetskog glasa, priznat i cenjen širom planete, dok je u Srbiji za njega malo ko čuo.

Prosto je neverovatno da u našoj zemlji ne znaju za čoveka koji je u rangu Tesle, Milankovića i Pupina, dok se u Americi smatra za jednog od četiri najpoznatija naučnika koje je Srbija iznedrila, piše Informer.


Kuću je naš čuveni naučnik poklonio Zavičajnom muzeju u rodnom gradu. Od meštana Priboja saznali smo neverovatne stvari o njihovom zemljaku.
- Jevđević je bio osnivač državnog Kolorado univerziteta u Ford Kolinsu i na njemu radio kao profesor hidrologije. Kod njega je diplomiralo 150 studenata, od kojih je 108 doktoriralo - ponosno ističu u Priboju. 

Kao i njegovi otac i deda

Nakon Sarajevskog atentata, otac Mihailo i pradeda Vukoje, su kao ugledni srpski intelektualci uhapišeni i internirani u Austrougarsku. Majka je ostala sama da gaji Vujicu. Pradeda je zbog starosti i bolesti oslobođen 1917, vratio se kući i ubrzo umro, dok je otac Mihailo oslobođen tek nakon Prvog svetskog rata.

Vujica je osnovnu školu završio u Priboju, a srednju u Sarajevu, diplomu građevinskog inženjera stekao je u Beogradu, magistrirao je 1937. u Grenoblu, kada je i projektovao branu Mavrovo u Makedoniji, a dve godine kasnije otišao je u Veliku Britaniju gde je, u Londonu i Birmingemu, radio u hidrološkim laboratorijama.

U Srbiju se vratio 1941. kada je i mobilisan, ali je u aprilu 1941. mobilisan kao rezervni oficir i zarobljen je na položaju u blizini Skoplja.

Iz Nemačke je prebačen u Italiju gde je do 1943. ostao u logoru. Nek vreme je živeo u Rimu kao slobodan građanin pod lažnim imenom Đovani Bosera, predstavljajći se kao Italijan rodom iz Tunisa. Za vreme boravka u Italiji pročitao je 30.000 stranica profesionalne literature. Juna 1944. Vujicu su na Vis prevezli Titovi komunisti jer su ga smatrali neohpodnim za posleratnu obnovu zemlje.
Otišao na kongres i ostao ceo život u SAD
Jevđević je 14 godina radio na razvoju elektroprivrede Jugoslavije, a bio je jedan od osnivača Instituta "Mihailo Pupin".

-Vujica je u Ameriku otišao 1958. na jedan naučni skup i tamo je ostao do kraja života. U SAD je doktorirao i učestovao u osnivanju Kolorado univerziteta na kome je kasnije radio kao profesor hidrologije. Zahvaljujući njegovom doprinosu svetskom razvoju hidrologije Šveđani su se zalagali da se Vujici dodeli nobelova nagrada. Za uspehe u istraživačkim dostignućima, u Americi mu je dodeljeno priznanje "Andrej Klark", koje je američki pandan Nobelu - kažu Pribojčani.

U Zavičajnom muzeju u priboju kažu da je Jevđević pronašao idejna rešenja za izgradnju preko 60 brana i drugih hidroloških sistema u celom svetu – Australiji, Novom Zelandu, Kini, Indiji, Tajvanu, Tajlandu, Filipinima, Indoneziji, Libanu, Japanu, Tanzaniji, Keniji, Ugandi, Etiopiji, Južnoafričkoj Republici, Brazilu, Argentini, Peruu, Kolumbiji, Venecueli, Meksiku, Kanadi, Švedskoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Austriji, Holandiji, Mađarskoj, Poljskoj, Portugaliji, Nemačkoj i Jugoslaviji. Govorio je četiri svetska jezika.

Vujica Jevđević preminuo je u Koloradu, a sahranjen je u manastiru Nova Gračanica u Ilinoisu. Ima tri ćerke Veru, Branku i Radu, koje žive u Americi.

BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: OTKRIO SAM NOVAKOVU TAJNU

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR