Glas Javnosti

U Novom Pazaru istorijski simpozijum stručnjaka za bezbednost Srbije i BiH

Društvo
Autor: Glas javnosti

„Potrebno je da i Srbi i Bošnjaci, ali i Hrvati i svi ostali, vide kako srpski i bošnjački lideri u oblasti bezbednosnih nauka mogu i treba da razgovaraju zajedno, razgovaraju, iznose jedni drugima činjenice, ali i rizike koji uznemiravaju, bilo jedne ili druge zajednice, i da o tome zajednički izveštavamo javnost kako bi se sprečili nemiri, doprineli poverenju među narodima i doveli do konačnog i trajnog rešenja i mira i pružene ruke naših bratskih naroda“, naglasio je prof. dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost“.

Univerzitet u Novom Pazaru i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost organizuju 9. marta okrugli sto na temu „Interkulturalno razumevanje – faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“. Na ovu temu, koja je jedan od retkih primera zajedničkog učešća u ovoj veoma osetljivoj oblasti saradnje, govoriće eksperti za regionalnu bezbednost iz dve susedne zemlje, Srbije i Bosne i Hercegovine.


Dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, potvrdio je za naš list da je ovo prvi ovakav istorijski simpozijum na kome učestvuju stručnjaci za bezbednost iz ove dve zemlje.

 "Moramo razumeti strahove jedni drugih. Stručnjaci iz oblasti bezbednosti Srbije i BiH održaće u Novom Pazaru simpozijum koji će govoriti o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju oba naroda koji zajedno žive na istom prostoru. Poučeni našom istorijom i svime što se ovde dešavalo, želimo da izvučemo pouke da se ovako nešto više nikada ne ponovi“, rekao je Trifunović.

On je, međutim, istakao da želi da se seća svih žrtava, sa svih strana, i da su, kako je naveo oni  garant budućnosti.

 „Ovo je ideja i poruka koju želimo da pošaljemo, jer jednostavno, mir nema alternativu i moramo da idemo ka pomirenju i zajedničkom životu, ali isto tako moramo i naglasiti kakve su to pretnje i kako se oseća jedan Srbin, ili pripadnik bilo kojeg naroda, ako neko u nekim džihad kampovima trenira našu bošnjačku decu. Ali isto tako treba da razumemo i saznamo kako se oseća Bošnjak, Musliman ili bilo ko drugi kada neko na Zlatiboru obučava srpsku decu u nekakvim ratnim kampovima. Zato moramo, iskreno, da pružimo ruke jedni drugima i da razumemo strahove jedni drugih, da ukažemo na sve bezbednosne rizike i da se suočimo sa njima. I recimo – ne nasilju, da razgovoru i suživotu“, zaključio je Trifunović.


Ko su predavači

 Kako je najavljeno, okrugli sto je planiran u dve sesije sa predavačima koji će govoriti o različitim bezbednosnim temama i izazovima u ovoj oblasti.

Predviđeno je obraćanje rektora Univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Suada Bećirovića i zamenika, predsednik Pododbora za nauku i visoko obrazovanje prof. dr Jahje Fehratovića.

Na temu ‘Sigurnosne pretnje i rizici u jugoistočnoj Evropi: Srpsko-bošnjački sigurnosni forum za pomirenje i rešavanje kriznih situacija’, govoriće prof.dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu sigurnost.

 Takođe, prof dr Muamer Ničević sa predavanjem na temu „Prepreke interkulturalizmu kao pretnja miru i stabilnosti“, prof. dr Zoran Milosavljević sa predavanjem „Geopolitički kontekst srpsko-bošnjačkih odnosa“, prof. Želimir Kešetović na temu „Krizno komuniciranje u kontekstu srpsko-bošnjačkih odnosa“ i doc. dr Ferida Bulića na temu Međuverski dijalog kao ključni faktor pomirenja naroda na Zapadnom Balkanu.


Drugom sesijom predviđeno je predavanje dr Envera Međedovića „Dobrosusedski odnosi u cilju stvaranja bezbednosnih zajednica,“ dr Sandija Dizdarevića pod naslovom „Zajednički globalni bezbednosni izazovi i rizici Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, SCG, uz primenu zajedničkog, prijateljskog i bezbednosnog koncepta za smanjenje rizika i rešavanje kriza, kao i doc. Samra Dečković sa predavanjem „Interkulturalno obrazovanje – današnje potrebe“.

 Na okruglom stolu predavanje „Vojska Srbije kao faktor bezbednosti svih građana Republike Srbije“ održaće pukovnik u penziji Boško Zorić, kao i prof. dr  Ilija Životić na temu ‘Multikulturalni pristup u sigurnosnim službama kao temelj prevencije nasilnog ekstremizma’.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR