"Zašto toliko ljudi koristi gotovu hranu ili koristi dostavu gotove hrane? Da, možda je praktično. Ali, svaka isporučena hrana ili ona koju kupite pripremljenu u marketu predstavlja pretnju od trovanja hranom. Možete sami da pripremite bilo koje jelo za to vreme dok čekate dostavu. Nemate vremena za kuvanje ili ste lenji da petlajte po kuhinji? Onda budite spremni za nevolje. To je cena za udobnost", bio je prilčno strog Mjasnikov u svom izlaganju.
On je istakao da je botulinski toksin najstrašniji otrov od svih poznatih, te ga je čak okarakterisao kao "potencijalno oružje bioterorizma". Ruski kardiolog naveo je da se ova supstanca, koju prozvodi bakterija klostridijum botulinum, najčešće nalazi u nepropisno konzerviranoj ili vakumiranoj hrani, u konzervama kukuruza, graška i mahunarki, te u konzervama ribe.
"Ako želite da se zaštitite, obavezno zagrejte sadržaj konzervirane hrane najmanje 10 minuta. Prodinstajte u tiganju. Ako ste lenji i za to, onda rizikujte", dodaje ovaj lekar.
Mjasnikov je istakao da su simptomi botulizma, bolesti koju izaziva trovanje botulinskim toksinom, vrlo uočljivi i najčešće se javljaju od 12 do 16 sati nakon konzumiranja zaražene hrane, iako se ponekad mogu javiti već i u roku od pola sata. Glavni simptomi su dupli vid, spušteni kapci, slabost mišića lica, osećaj oduzetosti želuca...
"Tada slabost napreduje i simptomi se spuštaju - na ruke, grudni koš - pa otud i paraliza respiratornih mišića, zbog čega takvi pacijenti završe na mehaničkoj ventilaciji", objasnio je dr Mjasnikov.
Glas javnosti/B06S