Glas Javnosti

U GRČKOJ PAZITE KAD JEDETE GIROS A OVO U EGIPTU NIKAKO NE RADITE: Šta sve treba izbegavati na letovanju da bi sačuvali ZDRAVLJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku i naši građani su pohrilili put mora kojeg su željno čekali godinu dana. Ipak, na letovanju se često mogu dobiti razne bolesti, najčešće stomačne tegobe.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić za list "Objektiv" kaže da je situaciju sa stomačnim tegobama moguće izbeći ukoliko se na putovanje ponese probiotik, a da treba obratiti pažnju i na specifičnosti u ishrani pojedinih zemalja.

GRČKA

Dr Perišić ističe da bi u Grčkoj trebalo izbegavati meso, jer se ono zbog visokih temperatura često zamrzava više puta, što čini da se kontaminira bakterijama.

– Srbi u Grčkoj najviše jedu giros, a njegov kvalitet je vrlo diskutabilan. Njega čine mesni otpaci koji se slabo termički obrađuju i okreću se na suncu po ceo dan, što nije higijenski. Zato je u Grčkoj mnogo bolje jesti suvlaki, ražnjiće od čistog mesa, koji se prže na 600 -700 stepeni, na temperaturi na kojoj bakterije izumiru.

EGIPAT

Poznati gastroenterolog kaže da u Egiptu niko i ne pokušava da pije vodu sa česme, kao ni u ostalim delovima Afrike i južne Evrope.

– Pijte isključivo flaširanu vodu, jer bakteriološki neispravna može izazvati ozbiljna oboljenja. Takođe, izbegavajte mnogo začinjenu hranu, na koju mi nismo navikli – kaže Perišić.

TURSKA

Doktor Perišić ističe da bi turisti koji putuju u Tursku, gde je naročito popularna ishrana na bazi švedskog stola, trebalo posebno da vode računa da se ne prejedaju.

– Baklave treba takođe izbegavati, jer dugo stoje. Umesto toga, jedite sveže kolače i voćne salate. Ne pretrpavajte tanjir, već uzimajte pet manjih obroka dnevno – kaže dr Perišić.

CRNA GORA

Morski plodovi spremljeni na razne načine jedan su od specijaliteta crnogorske kuhinje, međutim, doktor Perišić kaže da bi ih trebalo izbegavati.

– Oni, a naročito školjke, najveći su izvor toksina i patogenih bakterija koji mogu izazvati ozbiljnu mučninu. Samo dobro oprane školjke su pogodne za ishranu, ali gotovo da ne postoji garancija da ih je kuvar, pre nego što je od njih napravio jelo, očistio na odgovarajući način – kaže doktor.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR