Glas Javnosti

U gradskoj opštini Vrčar održana je prezentacija ,,Udruženja uvek sa decom“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povodom Međunarodnog dana deteta a na dan velike srpske slave u gradskoj opštini Vračar, danas, 21. novembra organizovana je prezentacija udruženja ,,Uvek sa decom“ koja je obuhvatila protekle uspehe i projekte ali buduće planove ove organizacije. Kraj godine, predstavlja period kada se svode računi ali kada je u pitanju humanitarna organizacija, taj kraj godine dobija lepši prizvuk jer je to vrem

-  Bolest deteta je najoseljivija stvar, koja ne pada teško samom deteu već i njegovoj porodici pa i samom društvu u celini. Upravo zbog toga, akcenat  treba da stavimo na decu i to decu koja su obolela od raka. Poznat je podatak da je u Srbiji obolelo čak 500 mališana, a onaj ohrabrujući je taj što se 70% dece uspešno izleči, pogotovo kada se bolest otrkije i dijagnostikuje rano, tada je šansa za uspehom zaista velika. U poslednjih 30 godina koliko ova humanitarna organizacija postoji, uz njihovu pomoć, Institut za onkologiju je opremljen najsavremenijom opremom. Projekat koji je sprovela gradska opština Vračar zajedno sa Udruženjem je samo jedan korak ka boljem društvu, naveo je predsednik opštine Vračar, akademik i profesor Aleksandar Nedeljković.

Udruženje Uvek sa decom postoji i radi na Vrčaru i uporno se bori protiv ove opake bolesti. U sardnji sa Opštinom Vrčar Udruženje je napravilo pilot projekat ,,Dete od snova“ u kojem su učestvovali mališani četvrtog razreda iz pet osnovnih škola sa ove opštine. Među školama su se našle OŠ Jovan Miodragović, OŠ Sveti Sava, OŠ Kralj Petar drugi Karađorđević, OŠ Svetozar Marković i OŠ Vladislav Ribnikar. Osnovna ideja ovog projekta bila je upoznavanje dece sa ovom bolešću ali i buđenje empatije i dobročinstva.

-   Želeći da kao odgovorna lokalna zajednica damo svoj skromni doprinos obeležavanju Međunarodnog dana deteta danas se i nalazimo u sali opštine Vračar da čujemo prezentaciju o dobijenim rezulatatima projekta ,,Dete od snova Vračar“ a osnovni cilj je pružanje podrške najmađim onkološkim pacijentima, podizanje empatije i dobročinstva kod dece i društva u celini. Naša Opština želi da svim raspoloživim resursima u skadu sa mogućnostima i nadležnostima pruži podršku ,,Udruženju uvek sa decom“, motivisana i činjenicom da ovo udruženje ima sedište na teritoriji naše opštine.  Ovo je prilika da podstaknemo na dodatno osvešćenje društva u celini, empatiju ka drugima i inteziviramo društveno odgovorne projekte i aktivnosti a rezultat svega toga treba da bude srećnije detinstvo ove dece. Ti mališani su naši superheroji i zato neka ovaj dan bude obojen zlatnom bojojm u znak velikog prijateljstva, solidarnosti i ljubavi, zaključuje načelnih uprave Gordana Basta.
Projekat je završen sa velikom uspešnoću, te od jedne ideje navodi se da će postati primer dobre prakse za sve ostale škole širom Srbije. Rezulate i uspešnost radionica koje su u sklopu projekta ,,Dete od snova“ formirala su sama deca koja su učetvovala na radionicama popunjavajući anketu.

- Opština Vračar je prepoznala značaj učešća na ovom projektu pre svega jer prioritet naše opštine jesu naši najmlađi sugrađani i mi jesmo tu da im obezbedimo kvalitetno i bezbrižno odrastanje i upravo iz tog razloga smo se uključili u ovaj projekat. Naš zajednički cilj jeste da zadržimo osmehe na licima dece. Ono mislim da je najznačajnije u ovom projektu jeste podizanje društvene svesti o problemima sa kojima se suočavaju deca obolela od karcinoma kao i njihove porodice i da im pružimo pomoć i podršku koja im je neophodna u najtežim trenucima. Želim još jednom da čestitam udruženju na rezulatima i da kažem da se mi kao Opština radujemo svim budućim zajedničkim projektima, izdvaja član veća, Biljana Rakić.

Projekat je potpuno prilagođen mališanima, da uz muziku i kretivno-edukativne radionice dodatno razvijaju empatiju i upoznaju se sa ovom teškom bolešću. Pored opštine Vrčar, projekat je realizovan uz pomoć UK Božidarac, dok je same radionice vodila Bojana Mašković svirajući na klaviru, uz pomoć pevača Tomislava Božovića. Pilot projekat su činile dve radionice i to; na prvoj su deca upoznavala sa pesmom ,,Dete od snova“ i učila je, dok su na drugoj radionici pevala pesmu. Ono čime se iz udruženja ponose i šta navode jeste da su deca bila spremna na saradnju, vesela i radoznala sa željom da uče.

Projekat ,,Dete od snova“ uspešno je završen uz pomoć opštine Vračar, a posebeno želim da se zahvalim svima koji su svesrdačno učestvovali u ovom projektu i zahvaljujući kojima je projekat uspešno završen. Trideset godina je dug period ali mi smo se uvek trudili da odgovorimo na aktuelne potrebe kako samog Instituta tako i porodica i mališana kojima je pomoć potrebna. Posebno bih izdvojila nekoliko projekata a to je ,, roditeljski kutak“ mesto gde borave deca sa porodicom potpuno besplatno upravo ovde na opštini Vračar u Smiljanićevoj ulici, tu je i projekat ,,Da moja kosa bude tvoja kosa“ koji je posvećen izradi perika za devojčice koje su izgubile kosu. Da bi sve ovo mogli da radimo potrebna nam je podrška, podrška celog društva, da ona ne bi izlostala neophodno je da u kontinuitetu razvijamo empatiju, takođe je neophodno da deca od malih nogu znaju da mogu da čine dobra dela samo tako možemo gledati u budućnost i imati društvo dostojno ljudskog roda, navela je Mileva Ličina, izvršna direktorka ,,Udruženja sa decom“

Zato ne tugujmo nad sudbinom dece obolele od raka već im pomozimo!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR