Glas Javnosti

U DUHU TESLE 2024: Tradicionalna međunarodna konferencija u Njujorku - ujedinjeni u čast SRPSKOG GENIJA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Teslina naučna fondacija (TNF) Amerike i Srbije organizovaće tradicionalnu 12. konferenciju „Tesla Spirit Conference and Award 2024“ 13. januara od 9 do 19 časova u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu.

Dan kasnije, 14. januara u Srpskom klubu u Njujorku biće organizovan umetnički performans sa stvaraocima srpskog porekla.

Konferencija će biti organizovana kroz nekoliko vremensko-tematskih celina, a učestvovaće i o raznim temama govoriti mnogi ugledni naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz celog sveta, kao što su: dr Mihajlo Pravica (Michael G. Pravica): Kvantna mehanika, Ljubav, Bog i Tesla; dr Vjera Mujović: Kulturna diplomatija; Danko R. Vasović: Jasenovac, stradanje Teslinog naroda; Mark Alezi (Marc Allesi): Izveštaj Teslinog naučnog centra (TNC); Srđan Sotirov i Predrag Karasović, Aktivnosti i projekti Tesline naučne fondacije Srbija; Obeležavanje 100 godina Radio Beograda – prvi program Radio Beograda, emisija „Večeras zajedno“, RTS (video-prezentacija); Marina Bulatović i Milica Savić: Stil oblačenja Nikole Tesle (prezentacija); dr Aleksandar Ignjatović Pertini: Deca kao ambasadori kulture; Ešli Redfern (Ashley Redfearn) i saradnici: Školska platforma SAD; Maja Cvetković Sotirov: Noć uoči Božića sa Teslom (Tesla u dečjoj književnosti);  Radmila Satarić: Nikola Tesla inspiracija; Veroslav (Vik) Đurđević: Razvoj NTEC-a, aktuelni projekti u Kanadi; dr Nada Martinović: Nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu; i mnogi drugi.

Teslina naučna fondacija iz Amerike i Teslina naučna fondacija Srbije okupljaju poštovaoce lika i dela velikog pronalazača Nikole Tesle širom sveta. Organizacijom konferencije u Njujorku, Filadefiji i Beogradu, Teslina fondacija ujedinjuje ljude različitih kultura, iz najrazličitijih sfera umetnosti i nauke, stručnjake iz različitih oblasti, promovišući tako značaj Teslinog pronalazačkog i stvaralačkog genija. Osim konferencije, promocija u duhu Tesle biće relizovana kroz brojne radionice.

Posebno važan projekat Tesline naučne fondacije je veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda koji je okupio stručnjake i promotere kulturne baštine u vezi sa Teslinim likom i delom iz celog sveta, a na kojoj će se naći bogat materijal na temu Nikole Tesle i Teslinog naroda.

U toku Konferencije biće dodeljene zahvalnice, medalje i najprestižnija nagrada organizacije – „Tesla Spirit Award 2024“ zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda (na dostojanstven i originalan način).

Posebnim umetničkim programom biće obeležen dolazak pravoslavne srpske Nove godine 2024.

„Svaki značajni učinak, pojedinca ili institucije, omogućava da nastavlja da živi delo Nikole Tesle, pa zato težimo da svet što bolje upozna veličinu i značaj Tesle i Teslinog naroda“ – izjavio je Srđan Sotirov, Predsednik UO TNF Srbije.

U holu hotela biće upriličena izložba slika naših poznatih umetnika: Jelena Bibić, Gordana Nenadović, Jasmina Jovanović, Vasilena Radanović, Tijana Arsić, Ana Marija Gover, Milica Savić i Milunka Pejoska.

U umetničkom programu će nastupati: Folklorni ansambl „Gračanica“, dečji hor „Sveti Sava“, dr Dušanka Ivanova: Balet „Tesla“, Slađana Šarić: Arija „Tesla“, i mnogi drugi. Voditelji ovogodišnje konferencije biće Ešli Redfern (Ashley Redfearn), Lana Ašanin, Nada Martinović, Milica Savić i Gordana Nenadović.

– Do sada smo postavili 32 Tesline biste širom sveta, poslednja je postavljena na Salt Lake Community College u Americi. To je ogroman posao. Treba obezbediti sredstva za izradu bista, naći odgovarajuće umetnike koji će to uraditi, ali posebno je bilo izazovno pribaviti i 32 dozvole i boriti se sa birokratijom. Najviše smo ponosni što su se Tesla biste našle na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, hotelu Njujorker jer je Tesla tu živeo od 1933. do 1943. godine, na Franklin institutu (Franklin Institute) u Americi, i u Srpskoj kulturnoj bašti (Serbian Cultural Garden) u Rokfelerovom parku u Klivlendu. Tokom Konferencije pozvaćemo na saradnju škole širom planete, da počnu da otvaraju svoje Tesla klubove, a naša nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu taj posao će učiniti i lakšim i bržim, ističe Nikola Ločar, osnivač i predsednik TNF iz Amerike.

Celokupan program Konferencije dostupan je na sajtu Tesline naučne fondacije, kao i link koji će omogućiti da praćenje konferencije uživo.

Glas javnosti/Press centar UNS

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR