Glas Javnosti

U dom za stare u Nišu zaraza stigla iz obližnjeg hotela u kome su boravili Italijani?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Posle dva beogradska doma za stare, "Doživeti stotu" i "Stara pruga", virus korona je, verovatno, "ušao" i u jednu ustanovu u Nišu. Pošto je kod dva stanara zabeležena visoka temperatura, u ponedeljak je testirano svih oko 80 korisnika i čekaju se rezultati.

Ovo je dom sa velikim brojem korisnika, što dodatno otežava situaciju. S obzirom na to da se njihova zgrada nalazi u blizini jednog niškog hotela u kome je nedavno boravilo oko 200 Italijana, sumnja se da je upravo od njih stigla zaraza.

Zbog sve teže situacije u privatnim ustanovama za smeštaj starih, Ministarstvo za rad zabranilo je čak i pogrebnicima i sudskoj medicini da bez posebne zaštitne opreme ulaze u njihove prostorije, dok su lekarima domova zdravlja neophodne pisane dozvole. Preporuka nadležnih je i da se u sve ustanove što pre uvede potpuni karantin. Ovaj vid totalne izolacije među prvima je uveo vlasnik dve ustanove u Boru i Knjaževcu, Milovan Đurić.

- Zaposleni su podeljeni u dve postave i provešće po 15 dana umesto sa svojim porodicama sa korisnicima doma - kaže naš sagovornik. - Zalihe potrepština su obezbeđene, a socijalni radnik će biti veza između radnika, korisnika i srodnika.

Izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR