Glas Javnosti

U ČAST PREDAKA ZA BUDUĆNOST POTOMAKA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Trinaestog novembra u 19:30 časova, Svetosavski Dom, Grad Niš

Pravoslavno sportsko udruženje “Sveti Srb i ja” i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, uz pokroviteljstvo Grada Niša i podršku Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije, Balkanskog centra evropskih studija, organizuju Zadužbinarski koncerat pod nazivom: “U čast predaka, za budućnost potomaka” u Svetosavskom Domu kod Saborne crkve u Nišu 13.11.2023. g. (ponedeljak) od 19:30 časova.

Koncerte izvodi preko 100 umetnika sa Krfa članova Filharmonije “Barbati” i hora Kulturnog društva veterana “Tomas Flaginis” sa solistima Gerasimosom Andreotisom, Spirosom Dukakisom i Pantelisom Kondosom, a sve pod dirigentskom palicom maestra Panagisa Barbatisa

Ovaj događaj je haritativnog karaktera, koji se ogleda u tome što će posetioci kupovinom karte za zadužbinarski koncert u isto vreme dati prilog za izgradnju dečijeg i omladinskog obrazovnog kampa koji je Sveta Srbija započela na Krfu.
Karte se mogu kupiti u Domu Vojske

Sve informacije na telefone:
0641588655; 0648636802

IZVOR: Pravoslavno sportsko udruženje "Sveti Srb i ja"

Dan pobede, i primirja u u Prvom svetskom ratu. 

Veliki rat se završio 11. novembra 1918. godine, kada su vojskovođe suprotstavljenih strana potpisale primirje u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj. Primirje između sila Antante i Nemačke potpisano je rano ujutru, u 5 i 20, ali je simbolično stupilo na snagu u 11 časova, 11. dana 11. meseca 1918. godine. 

Naš simbol primirja i sećanja na žrtve Velikog rata je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), uveden kao zvanični amblem novoproglašenog državnog praznika 2012. godine. 

Ono što ovu biljku čini posebnom, osim njene lepote, jeste i to što uspeva da ponovo oživi i kada se sasvim osuši, što može tek nekoliko cvetnica na svetu. U Evropi, samo još dve biljke uspevaju da se iz stanja anabioze vrate u život. To je jedan od razloga što je izabrana za simbol, kao podsećanje na veliko stradanje srpskog naroda i  i njegov varsks po završetku Prvog svetskog rata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR