Glas Javnosti

U BORU 'DOGORILO DO NOKTIJU': I vlast i opozicija ustali protiv zagađenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da priroda i nužda ne poznaje nikakve podele dokazali su političari u Boru i vlas i opozocija su se složili da je zagađenje u ovom mestu alarmantno. Opozicija u Boru upozorila je na alarmantno zagađenje sumpor dioksidom i teškim metalima, sa čim se složio i gradonačelnik Aleksandar Milkić.


Gradonačelnik Bra tvrdi da su sve mogućnosti lokalne samouprave iscrpljene i da će resorna ministarstva morati da se uključe u rešavanje zagađenja koje stvara RTB Bor u vlasništvu kineske kompanije Ziđin.

Aerozagađenje na teritoriji grada Bora konstantno raste proteklih meseci.

RTV Bor navodi da je pre tri dana izmerena satna koncentracija sumpor dioksida u gradskom parku iznosila 890 mikrograma po kubnom metru, dva i po puta više od zakonom dozvoljenih 350.

Ovaj lokalni medij dodaje i da podaci o merenjima u pogonu Ziđina, na radnim mestima, ukoliko ih ima, nisu dostupna javnosti. Dve automatske merne stanice, u Krivelju i Slatini, koje su u republičkom sistemu, ali o njim vodi brigu kompanija Ziđin, duže vreme ne rade i sa njih nema podataka.

Koncentracija PM 10 čestica u 8 sati, u vreme kada deca odlaze u školu, iznosila je 220 mikrograma, četiri i po puta više od prosečne dnevne dozvoljene količine, a manjih i opasnijih PM 2.5 čestica čak 170, sedam puta više od dozvoljene.

CINS je ranije u februaru otkrio da je resorno ministarstvo kontrolisalo kompaniju i pokrenulo postupak zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh.

Odbornici opozicije tražili su juče posebnu sednicu Skupštine grada koja bi bila posvećena ovoj temi.

Svako jutro se budimo u dimu, ali to nije najgore. Veliki problem je povećana koncentracija teških metala, arsena, kadmijuma, nikla i olova. To će generacije posle nas osetiti – rekao je Dragan Marković, odbornik Narodne stranke.

- Aerozagađenje je alarmantno pitanje, koje ima najviši prioritet. Nedopustivo je da svakoga dana imamo prekoračenje dozvoljenih parametara vezanih za sumpor dioksid i ostale gasove koji dolaze iz Topionice Ziđina – naglasio je Predrag Balašević, odbornik Vlaške narodne stranke.

- Da li je moguće da ćemo žrtvovati zdravlje našeg stanovništva zarad nečijeg profita? Ovo se neće dobro završiti, jer se ljudi spremaju na velike proteste, i u gradu i u selima - upozorio je Milivoje Janošević, odbornik Vlaške stranke "Most“.

Pedstavnici lokalne samouprave naglasili da će nadležna ministarstva morati mnogo aktivnije da se uključe u kontrolu i rešavanje ovog problema.

- Mi kao grad i građani Bora više nemamo prostora da trpimo veliku koncentraciju svih materija koje se nalaze u vazduhu. 10. avgusta sam direktoru kompanije Ziđin poslao direktno pismo u kome sam ga obavestio o prekršajima i stvarima koje nisu u skladu sa zakonom, a 30. avgusta sam najavio da će grad Bor, sa mojim potpisom, podneti krivičnu prijavu protiv kompanije Ziđin, ako bude nastavila ovako da radi. Ja sada stojim pred vama, odbornicima, građanima Bora i republike Srbije i tvrdim da ću to i uraditi, kada budem dobio kompletnu analizu da li su prekoračene tri dana nedozvoljene materije u vazduhu, kako propisuje zakon – rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

On je dodao da Ministarstvo ekologije nije odgovorilo na dostavljeni lokalni akcioni plan, da je u fiokama držan duže nego što to zakon predviđa, a onda je poslat nazad na usaglašavanje.

On tvrdi da je pre tri dana topionica na tri sata zaustavljena od strane službenih lica, a na zahtev Odeljenja za ekologiju Grada Bora.

Odbornik Srpske napredne stranke Vladan Novović rekao je da je on upozoravao oh juna 2019. godine da je kineskom parneru ostavljen grad koji je bio vazdušna banja, da je zagađenje drastično povećano dolaskom Ziđina i zatražio da se protiv odgovornih preduzmu sve mere.

(Glas javnosti/RTV Bor)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR