Glas Javnosti

U BEOGRADU NEMA ZIME: Topli radijatori od 15. oktobra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zvanična grejna sezona u Beogradu počinje 15. oktobra, ali ako dnevne temperature budu niže od 12 stepeni Celzijusa, topli radijatori su mogući i pre prve polovine oktobra, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prema njegovim rečima, sistem daljinskog grejanja u glavnom gradu jedan je od najvećih u Jugoistočnoj Evropi jer zagreva više od 22 miliona kvadrata poslovnog i stambenog prostora. Probe, koje podrazumevaju proveru funkcionisanja 14 toplana i 22 kotlarnice, trajaće od danas do 10. oktobra.

Tokom letnjih meseci radilo se na toplovodnim izvorima, mreži i primarnim delovima predajnih stanica. Osim redovnog održavanja svih delova sistema i zamene elemenata kod kojih je konstatovan problem, privedeni su kraju i svi višegodišnji investicioni radovi.

- Nabavljeni su svi energenti neophodni za proizvodnju toplotne energije. JKP "Beogradske elektrane" ugovorilo je snabdevanje toplotnih izvora prirodnim gasom, primarnim energentom koji čini čak 96 odsto ukupne potrošnje - objasnio je Radojičić.

Iz JKP "Beogradske elektrane" naglašavaju da funkcionalne probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, odnosno isporuku toplotne energije potrošačima.

- Zbog toga "Beogradske elektrane" apeluju na korisnike da ne upućuju reklamacije Dispečerskom centru - Službi za prijem reklamacija, ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladnom-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora - navode u ovom preduzeću.

Prošle jeseni, grejanje na teritoriji Beograda počelo je 7. oktobra i to posle mnogo prozivki da nadležni "uključe dugme". Prema važećim gradskim odlukama, grejna sezona u prestonici traje od 15. oktobra do 15. aprila, uz mogućnost da u slučaju niskih temperatura (prosečna dnevna ispod 12 stepeni), grejanje bude uključeno od 1. do 14. oktobra odnosno od 16. aprila do 3. maja.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR