Glas Javnosti

U beogradskom lokalu gostu naplatili otvaranje vina! Menadzer otkrio o čemu je reč

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kupcu u jednoj vinoteci u Beogradu naplaćena je usluga otvaranja vina, i to ni manje ni više nego 400 dinara.

Kada je na društvenim mrežama objavljena fotografija ovog računa izazvala je pravu lavinu negativnih komentara među pratiocima na ovoj društvenoj mreži.

Na fotografiji se vidi da se na računu nalaze dve stavke. Jedna od njih je flaša vina, a druga je usluga otvaranja vina.


Čak se i Udruženje potrošača Efektiva olasilo o čitavom slučaju, a korisnik Twittera koji je prvi objavio ovu fotografiju dodao je i komentar:

- Usluga, kaže, otvaranje vina. Mislim da sam sada sve video. I odgovor na to nije "neka, sam ću", već sad sam ti došao i nikad više - napisao je on.

Cena usluge otvaranja vina iznosi 400 dinara, a flaša vina košta 1.950.


Objava je izazvala lavinu komentara na društvenoj mreži: "Ko zna, meni na pamet pada da konobarica zna neku posebnu tehniku jezikom ili to konobar čini samurajskim mačem bez oštećenja flaše", "Znači stavljam vadičep u tašnu".

Međutim, o čemu se tačno radi objasnio je menadžer vinoteke Miloš D. Kako kaže, reč je o usluzi "corkage fee" ili kako se kod nas zove "kork" (čep) koju su neki naši restorani i vinarije uveli još pre nekoliko godina, a u svetu je odavno uobičajena.

- Vinoteka uvek ima nižu cenu pića od restorana. Na primer, jedna flaša tamjanike kod nas košta 890 dinara i to je cena ako je kupite i ponesete kući. Međutim, ukoliko se odlučite da popijete vino kod nas, sednete za naš sto, koristite naše čaše i uslugu konobara, to naplaćujemo 400 dinara, i to piše u cenovniku. U tom slučaju, kad sve saberete, flaša vina košta vas 1.290 dinara, dok bi u bilo kojem restoranu isto to morali da platite 3.000 dinara. Tako da je to opet mnogo jeftinije nego da ste otišli u restoran - napomenuo je Miloš.


"Corkage fee" koristi se svuda u svetu

Inače, postoji nekoliko vrsta ove usluge. U Rusiji, Kanadi, SAD, mnogim evropskim restoranima možete da donesete svoju flašu vina i popijete uz meze ili večeru, a oni vam naplaćuju to što niste naručili nešto iz njihove ponude, a koristite čaše i pijete svoje piće u njihovom prostoru.

Koliko će biti naplaćena ta usluga, odlučuje podrum pića ili restoran, a može biti od 150 dinara pa do nekoliko hiljada, u zavisnosti od toga koliko procene vlasnici da su "izgubili" zbog toga što gost pije sopstveno piće.

Glas javnosti/ K1info

.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR