U Begeču se održava "Šargarepijada", na kojoj se proslavljaju ukus i blagotvorna svojstva te biljke. Uz takmičenje za najtežu šargarepu, najbolji gulaš, organizovan je i kulturno umetnički program, a manifestacija je i humanitarnog karaktera, jer je cilj da se pomogne maloj Begečanki Ani Milić.
Ceo Begeč u jednom šoru. U ime najpopularnije povrtarske biljke, druga "Šargarepijada" okupila je mlade i stare. Dok su roditelji s decom šetali među štandovima, u dvorištu lokalne osnovne škole, deca su igrala i pevala, obučena u narodne nošnje uz zvuke narodne muzike.
Sve u slavu šargarepe.
Meštani su toliko posvećeni u svojoj proizvodnji, da su neki od primeraka nekoliko stotina grama. Nadaleko je Begeč poznat po šargarepi, koja se u tom kraju proizvodi na više od 600 hekatara.
"Pre nekih dvadesetak godina su krenuli ljudi da se bave ovom proizvodnjom, to su bile u početku neke male površine, koje su se sa godinama povećavale, da smo sada stigli do proizvodnje i tolike površine sejemo da bukvalno imamo proizvodnju veću od čitave države Hrvatske zajedno, samo naše selo Begeč", objašnjava za UNU proizvođač šargarepe Đorđe Pavkov.
I slano i slatko, meštani od šargarepe prave različite đakonije. Osim što može da se jede sveža, a i kao prilog jelima, imali smo prilike da vidimo i kolače od šargarepe. Kažu da su veoma slatki, jer šargarepa ima puno šećera. Tu je naravno i sok od šargarepe.
Šargarepa je i značajan sastojak gulaša, a ove godine, takmičenje je okupilo više od 30 timova. Šargarepa gulašu daje ukus i aromu i ono najbitnije - malo gustine kada se šargarepa skroz raskuva.
Na "Šargarepijadi" su ostali gladni samo oni bez strpljenja, jer su pored specijaliteta od šargarepe i gulaša, organizatori pekli i vola.
Glas javnosti U01S