Glas Javnosti

JELENA SIMIĆ: Da li će izmene Zakona o ličnoj karti udariti građane po džepu i hoće li promena dokumenata dodatno koštati? (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o ličnoj karti. Neke od glavnih izmena odnose se na lakšu i jeftiniju proceduru za dobijanje nove lične karte u slučaju gubitka stare, kao i na upisivanje u čip sertifikata za elektronsku identifikaciju

Izmene Zakona o ličnoj karti izazvale su kod građana veliko interesovanje i brojne nedoumice, o kojima smo razgovarali sa Jelenom Simić iz Uprave za upravne poslove MUP-a Srbije.

U razgovoru za Glas javnosti ona objašnjava da izmene zakona ne znače uvođenje novih ličnih karata, niti obavezu svih građana da izvrše zamenu lične karte koju već poseduju, ukoliko je važeća. To će učiniti, kao i do sada, onda kada joj bude istekao rok važenja.

Ukoliko građanin izgubi ličnu kartu, ne mora, kao što je do sada bio slučaj, da je oglašava nevažećom u Službenom glasniku i to po ne baš pristupačnoj ceni od oko 800 dinara, već će to, uz znatno manji trošak građana, uraditi Ministarstvo unutrašnjih poslova, na svom sajtu.

Pored upisivanja sertifikata za elektronsku identifikaciju, najnovijim zakonskim izmenama omogućeno je i da se, na zahtev građana, u čip lične karte upiše i kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis. Još jedna od olakšica je i jednostavnija procedura kod izdavanja lične karte maloletnicima, dodaje Simić i objašnjava da će maloletnici stariji od 16 godina moći da izvade ličnu kartu uz saglasnost samo jednog roditelja.

Koje još novine donose izmene i dopune zakona, kada će početi njihova primena, šta one znače u praksi, šta raditi kada promenimo adresu prebivališta, da li ćemo i u kojim slučajevima morati da menjamo pasoše, saobraćajne dozvole – to su neke od tema razgovora koji možete pogledati u priloženom videu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR