Glas Javnosti

TUŽNO I ZABRINJAVAJUĆE! Mladi u Srbiji na rubu siromaštva, već koriste neku socijalnu pomoć

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je u riziku od siromaštva, četvrtinu od ukupnog broja zatvorenika čine mladi, a četvrtina mladih u Srbiji koristi neku vrstu socijalne pomoći.

Ovo su rezultati su istraživanja Indeksa participacije mladih za 2020. godinu koje je petu godinu zaredom objavio Omladinski hab zemalja Zapadnog Balkana i Turske (WBT).

Generalni zaključci istraživanja koje je, osim Srbije, uključilo i Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Tursku pokazuju da je učešće mladih u tih pet država u društvenoj, političkoj i društvenoj sferi javnog života značajno niže od proseka Evropske unije (EU).

Koliko su mladi malo uključeni u politička odlučivanja govori i podatak da nijedan ministar ili ministarka u zemljama WBT nema manje od 30 godina.

Na predstavljanju Indeksa posebno je istaknuta zabrinutost zbog visokog procenta mladih koji pripadaju takozvanoj NEET (not in education, employment or training) kategoriji koji je u zemljama WBT u proseku 24 odsto, i neprestano raste, dok je EU prosek dvostruko manji.

To znači da četvrtina mladih u zemljama WBT niti se školuje, niti ima posao niti ima neku neformalnu obuku ili je u procesu procesu prekvalifikacije.

Dodatno zabrinjava i prosečna nezaposlenost mladih koja je u zemljama WBT prosečno 31,4 odsto, dok je prosek u EU 17, 1 odsto.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR