Glas Javnosti

TUŽILAŠTVO UPOZORAVA “ŠETAČE”: Poštujte odluke MUP-a, onima koji krenu sa okupljanjem slede ove kazne!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorilo je da odlukama Ministarstva unutrašnjih poslova nisu dozvoljene šetnja učesnika Evroprajda, niti porodična šetnja 17. septembra, i da kršenje tih odluka implicira prekršajnu odgovornost.

U slučaju da dođe do nekog krivičnog dela na javnom skupu, to uključuje i krivičnu odgovornost, ističu u Tužilaštvu.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da će sa Policijskom upravom Beograda preduzeti sve mere i radnje radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteta i spokojstva građana.

MUP je pomenutu odluku doneo nakon procene da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, s obzirom na suprotstavljene stavove grupacija koje su planirale šetnju, podseća se u saopštenju.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o javnom okupljanju, kako se navodi, predviđena je prekršajna odgovornost, a zaprećene novčane kazne variraju od 30.000 do 2.000.000 dinara u zavisnosti od toga da li propise ne poštuju fizička ili pravna lica.

"Prekršajne sankcije prete licima koja ne poštuju rešenja kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, te pokušaju ili održe okupljanje", naglasio je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

Ukoliko je organizator takvog skupa fizičko lice, preti mu novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara. Za isti prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000.000 do 2.000.000 dinara za organizatora kao pravno lice, a novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Kada je u pitanju krivična odgovornost za eventualno izvršena krivična dela poput nasilničkog ponašanja, napad na službeno lice, učestovanje u tuči, nanošenje lakih i teških telesnih povreda i druga, nadležna su osnovna javna tužilaštva, a uz određene kvalifikatorne okolnosti Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Za sva ta krivična dela zaprećene su zatvorske kazne, ukazao je Stefanović i apelovao da se poštuju rešenja MUP-a kojim nisu dozvoljene pomenute šetnje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR