Glas Javnosti

Tutin proglasio vanredno stanje, Kragujevac na korak do uvođenja, Vranje traži oštrije mere

Društvo
Autor: Glas javnosti

Odlukom Kriznog štaba u opštini Tutin proglašena je vanredna situacija zbog porasta broja obolelih od kovida 19.

U Tutinu je trenutno 90 osoba zaraženo korona virusom.

Donete su i mere zaštite koje podrazumevaju da se zabranjuje okupljanje u javnom prostoru više od pet osoba, ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, uugostiteljskim objektima distanca između stolova mora biti minimum dva metra, a za istim stolom mogu sedeti najviše dve osobe sa distancom od dva metra.

Pored toga, u ugostiteljskim objektima je obavezno nošenje zaštitnih sredstava kako za radnike tako i za goste, a zabranjuje se korišćenje nargile.

Zabranjuje se i organizovanje svečanosti (svadbe, suneti, rođendani i dr.), a naređuje pojačano čišćenje javnih površina i odnošenje smeća, kao i dezinfekciju prostora oko Doma zdravlja i Doma mentalno ometenih u razvoju.

Preporučuje se verskim zajednicama da organizuju tako da zaštite zdravlje vernika i verskih službenika, a opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama da organizuju svoj rad sa što manje radnika, kao i nošenje zaštitnih maski, rukavica i vršenje dezinfekcije.

Kontrolu sprovođenja ovih naredbi vršiće Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa pripadnicima MUP-a.

Takođe, zabranjuje se rad predškolske ustanove "Habiba Stočević" od 26. juna do 13. jula.

U Kragujevcu 80 zaraženih za 15 dana
Grad Kragujevac je posle sagledavanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih korona virusom, zatražio od Vlade Srbije da odobri uvođenje vanrednih mera kako bi se stalo na put širenju zaraze. Te mere mogu da budu uvedene već danas ili sutra, jer je stanje takvo da se vodi kao urgentno.

Prema najnovijim podacima, u protekla 24 sata je registrovano 13 lica pozitivnih na korona virus, od kojih su šestoro iz Kragujevca, jedan iz Aranđelovca, dva iz Topole, i po jedan iz Knića, Beograda, Čačka i Sjenice.

Do sada ukupno pozitivnih pacijenata u Kragujevcu ima 147. U Kliničkom centru se leči 47 obolelih od kovid-19, dok se njih 9 nalazi na respiratorima, piše Blic.

- Neke od preporuka ne možemo da sprovodimo bez proglašenja vanredne situacije u Kragujevcu. Situacija u Kragujevcu nije kako valja - rekao je ranije odlazeći gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i podsetio da je u prvom "piku" u periodu od dva i po meseca registrovano 68 zaraženih.

U drugom "piku" u Kragujevcu je za samo 15 dana potvrđeno preko 80 slučajeva zaraze korona virusom.

Prema rečima epidemiologa Instituta za javno zdravlje Predraga Delića, "mere koje će biti uvedene se odnose pre svega na zabranu svih javnih skupova".

Zabrana okupljanja
- Biće zabranjena javna okupljanja, proslave, koncerti, žurke, sve što podrazumeva ljude u bliskom kontaktu. Uvešće se i obavezno nošenje maski i rukavica u javnim ustanovama, a vreme rada ugostiteljskim objektima će biti značajno skraćeno, najverovatnije do 20 časova. Pokazalo se da mlađa populacija sada oboljeva, i da nije disciplinovana. To su aktivni ljudi, od 20 do 40 godina. Zato moramo da reagujemo - kaže Predrag Delić.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u gradu Kragujevcu, održana je sednica Kriznog štaba koji je doneo određene preporuke.

Vranje uputilo zahtev za rigoroznije mere
Zbog rapidno povećanog broja zaraženih korona virusom Gradski štab za vanredne situacije, u petak je na zasedanju doneo odluku da pošalje zahtev Republičkom kriznom štabu za pooštravanje mera na lokalu u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Odgovor se očekuje tokom vikenda, posle čega će se krenuti sa primenom predloženih mera.

Nepoznanica je o kojim merama je reč, ali se pretpostavlja da će biti skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata i zabrana svake vrste okupljanja.

Novi Pazar prvi uveo vanredno stanje
Zbog povećanja broja novozaraženih virusom korona, na teritoriji Novog Pazara juče je proglašena vanredna situacija, što je podrazumevalo i uvođenje mera.

Kako smo već pisali, zabranjeno je više od pet osoba u javnom prostoru, a ugostiteljskim objektima je određeno radno vreme od 7 do 19.00 časova i u njima se mora držati distanca od dva metra.

U ugostiteljskim objektima, za jednim stolom, mogu sedeti samo dve osobe, a i za goste i za zaposlene obavezna je zaštitna oprema, odnosno maske i rukavice.

Takođe, zabranjeno je korišćenje nargile, a i organizovanje porodičnih okupljanja (svadbe, banketi, babine, rođendani, krštenja…).

Naložena je intenzivirana dezinfekcija javnih površina u blizini zdravstvenih ustanova i najprometnijih ulica i da se ustanovama i institucijama obezbedi neophodna oprema kako bi normalno funkcionisale.

Krizni štab je preporučio i verskim zajednicama da svoj rad usklade u cilju zaštite zdravlja vernika i njihovih službenika.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR