Glas Javnosti

Turski „Kentkart“ pokreće spor protiv Republike Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Privatni partner Grada Beograda za naplatu karata u javnom gradskom prevozu, turski „Kentkart“ saopštio je danas da namerava da pokrene spor protiv Srbije zbog, kako je obrazloženo, zaštite svoje investicije.

„Kentkart“ u saopštenju navodi da su na osnovu bilateralnog međunarodnog ugovora republičkim organima uputili obaveštenje o nameri pokretanja spora protiv Srbije, a zbog kako navode, povrede ugovora od strane Grada Beograda, kao ugovorne strane u javno-privatnom partnerstvu.

Dodaje se i da je turska kompanija odbila da potpiše sporazumni raskid ugovora sa gradom, jer predviđa raskid 11 godina pre isteka roka i bez naknade štete.


„Kentkart“ navodi i da se obraćaju nadležnim organima Republike Srbije, jer je to po bilateralnom ugovoru obaveza pre pokretanja međunarodne arbitraže, kao i obaveza investitora i države da nastalu situaciju reše mirnim putem.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su 21. februara rešenje o davanju saglasnosti za raskid ugovora sa „Kentkartom“ o naplati prevoza.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je tada da će ugovor sa „Kentkartom“ biti raskinut i da će posle 12 godina kontrola i naplata karata u javnom prevozu biti vraćena pod upravu Grada Beograda.

Šapić je tada rekao da se nakon usvajanja odluke u Skupštini grada stiču uslovi da za raskidanje ugovora sa turskim konzorcijumom „Kentkart“.

Glas javnosti/Sputnik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR